Заев и синодът поискали каноничен статут на МПЦ под името Охридска архиескопия

Синодът на Македонската православна църква

В рамките на правомощията и прерогативите на Вселенския патриарх ще бъде разгледано и ще се предприеме всичко, което е необходимо, за връщане на църквата на Скопие в канонични рамки под името Охридска архиепископия. Това съобщиха от Вселенската патриаршия, след като получили писмо от македонския премиер, предаде МИА.

Светият синод на Вселенската патриаршия е разгледал искането на среща вчера.

Обсъдено бе искането на разколническата църква в Скопие, искане, подкрепено с писмо на премиера на БЮРМ (Бившата югославска република Македония) господин Зоран Заев, за това вселенската патриаршия да предприеме инициатива за връщане на църквата в канонични рамки под името Охридска архиепископия и реши въпросът да се разгледа и да се направи каквото е необходимо въз основа на условия, които не могат да се нарушат, въз основа на историческите и каноничните правомощия и прерогативи на Вселенския патриарх, заявяват от Вселенската патриаршия.

Според гръцки медии и МПЦ (чието пълно име сега е Македонска православна църква – Охридска архиескопия) е поискала от Вселенската патриаршия признаване под името Охридска архиепископия. Според гръцката агенция за църковни новини "Ромфеа" в писмото на МПЦ се иска признаване със заличаване на думата Македония от името ѝ.

Новината предизвика бурни страсти в Скопие и обвинения, че МПЦ първа е решила да „обезимени и обезличи“ народа на Македония.

Това накара говорителя на МПЦ, митрополита на Дебър и Кичево Тимотей да заяви пред в. „Свободен печат“, че единственото конкретно искане в документа, получен от патриаршията, е да се предостави автокефален статут на църквата. Говорителят освен това твърди, че не знае какво писмо е изпратил премиерът Зоран Заев на Вселенската партиаршия.

От друга страна обаче, той заявява: „Ние сме наясно, че гърците много трудно ще ни признаят под името МПЦ. Но Охридска архиескопия представлява една хилядолетна история и за нас е достойно име. Това ще означава, че имаме хилядолетна история. Всеки, който поне малко мисли, трябва да бъде благодарен, ако ни дадат името Охридска архиескопия, отколкото МПЦ, която е създадена през 1946 година“.

Същият вестник, както и гръцката църковна агенция „Ромфеа“, цитирани от агенция Фокус, пишат, че пълното име, поискано от МПЦ, е „Охридска и на Юстиниана Прима архиескопия“.

Правителството в Скопие побърза да се разграничи, като разпространи официолно съобщение, в което се посочва, че „в писмото до патриарх Вартоломей не е искано заличаване на думата „македонска“, а решаване на отдавнашния църковен въпрос.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче също потвърди, че „Заев е поискал да се премахне понятието Македония от името на църквата на нашите северни съседи“.

Миналата есен Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква /БПЦ/ съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка, припомня БГНЕС.

В края на ноември Синодът на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан. В началото на януари в Синода на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити.

На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално.

Съвсем неочаквано и в противоречие на всички нейни стъпки от ноември, на 14 май Синодът на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празнествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, които се проведоха на 28 май в Охрид.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?