Заев към Москва: Македония има пълната подкрепа на гражданите за НАТО

Гръцкият външен министър пристига в Скопие, за да продължи преговорите за името

Зоран Заев
Македонският премиер Зоран Заев заяви, че Македония е ориентирана към членство в НАТО и има пълната подкрепа на народа, отговаряйки на предупреждение на руското външно министерство, че членството на страната в алианса ще има негативни последици, съобщи Танюг.
 
Натискът от страна на Русия идва в изключително деликатен момент от преговорите между Атина и Скопие за името на Македония. 
 
"От независимостта си през 90-те години Македония е строго ориентирана към членство в НАТО и има пълната подкрепа на македонските граждани. Нашият избор е евро-атлантическата интеграция", заяви Заев, цитиран от македонските медии.
 
Вчера руският зам.- външен министър Александър Грушко на среща с македонския посланик в Москва Гоце Караянов предупреди, че присъединяването на Македония към НАТО ще има негативни последици за регионалната сигурност и двустранните отношения с Русия.
 
Грушко и Караянов обаче са потвърдили готовността за продължаване на сътрудничеството в сфери от общ интерес и са отбелязали значението на подновената дейност на руско-македонската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщи ТАСС. 
 
На фона на засилващия се руски натиск в четвъртък гръцкият външен министър Никос Коцияс ще посети Скопие, за да продължат преговорите за името. 
 
Той ще пристигне в македонската столица с първия директен полет от Атина за последните 12 години, съобщи "Катемарини". 
 
Очаква се той да обсъди с македонските лидери предложенията на Атина за новото име на страната. На практика това са и предложените от международния посредник на ООН в спора Матю Нимиц:
 
Република Северна Македония
 
Република Нова Македония
 
Република Горна Македония
 
Република Вардарска Македония
 
Република Македония (Скопие)
 
Преди ден македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че и Македония е запознала Гърция със своите предложения. 
 
"Честно е да призная, че има различия между нашето и гръцкото предложение. Но, ако имаме еднаква цел ще успеем да преодолеем тези различия", каза Никола Димитров. 
 
Освен към името Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска  присъединяване на съседни територии. 
 
Македония се надява, че спорът ще бъде решен навреме, за да получи препоръка за започване на преговори с ЕС през юни и потвърждение на поканата за членство в НАТО през юли тази година. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа