Заев не е съгласен с Радев: Северна Македония е за пример!

Радев и Заев, сн. Президентство, архив

Република Северна Македония изпълнява критериите за членство в ЕС, продължава с европеизацията и спазва еднакво правата на всички граждани в страната, каза македонският премиер Зоран Заев.

Той коментира изказването на българския президент Румен Радев преди ден, че има "системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство".

Македонският премиер отказа да отправя реплики чрез медиите за определени позиции на президента Радев и на други високопоставени български представители.

"Още веднъж ще кажа, че ние сме приятелски държави. Винаги пред цялата общественост, не само македонската, но и българската, сме демонстрирали какво означава еднакво зачитане на правата на гражданите. Зоран Заев през последните години е присъствал на събития на българските дружества много повече, отколкото на македонските, албанските или турските в страната, защото съм бил поканен", каза Радев, цитиран от БГНЕС.

"Издигнахме паметник на полковник Каварналиев с всички български знамена отпред, наравно с македонското, показали сме уважение навсякъде, защото стана въпрос за нашия съсед и за граждани с българско самосъзнание и ние нямаме проблем с това".

Той каза, че РС Македония може да служи за пример. Според него не е редно политически представители да се обаждат и да говорят за политики и на базата на това да правят заключения за спазването или не на определени права.

"Нека видим колко пъти техните политици в България са се появявали на чествания на по-малобройни общности в България", посочи Заев и призова да се работи така, че младите и децата на сегашните поколения да не се мразят, а да се обичат, да се уважават, да си помагат и сътрудничат.

Преди ден Заев каза, че Северна Македония е готова да впише българите в конституцията си наравно с другите народи, но това може да стане едва непосредствено преди присъединяването на страната към Европейския съюз.

Миналата седмица служебният външен министър Светлан Стоев каза, че вписването на българите в македонската конституция е един от пътищата за решаване на проблемите в двустранните отношения.

"Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи", каза Стоев.

Споделяне

Още по темата

Още от България