Заев обеща на София всички необходими гаранции за новото име

Захариева и Каракачанов успокоиха, че договорът между Скопие и Атина не застрашава България

Зоран Заев, сн. БГНЕС

"Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България", каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева.

Двамата разговаряха в Струмица, където заедно гледаха постановката "Железният светилник" на театър "Българска армия".

"Договорът с Гърция може само да затвърди Договора ни с България. В него има текстове, които зачитат съдържанието на другите ни договори. Гражданите на Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство", заяви Заев, цитиран от пресцентъра на Външно министерство.
 
Вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов също коментираха, че в споразумението за името между Македония и Гърция няма нищо, което да застрашава България.
 
Захариева от петък е на посещение в Македония и публично подкрепи правителството на Зоран Заев, което е под силен натиск от опозицията заради споразумението, което се очаква да бъде подписано в неделя.
 
”Договорът между Македония няма да се отрази на нашия”, каза Екатерина Захариева.
 
Тя каза, че в проектодоговора между Македония и Гърция има разпоредба, според която нищо не може да противоречи на вече подписани преди това двустранни договори, съобщи МИА.
 
Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна коментира, че договорът за новото име не съдържа претенции към България. Според него обаче е съмнително, че ще стане факт заради силната съпротива срещу него и в двете ни съседки.
 
България приветства подписаното споразумение, но поиска гаранции, че съседните ни страни няма да имат териториални или културни и исторически претенции към България.
 
Гърция и Македония имат пълна подкрепа на ЕС за договора 
 
Захариева посочи, че премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора, с който ще бъде решен дългогодишния спор за името на бившата югославска република. 
 
"Мисля, че и двата договора са много важни, и ние даваме пълна подкрепа и правим всичко възможно в края на месеца, на срещата на Европейския съвет на 26 и след това на 29 и 30 юни Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз", каза Захариева.
 
По-рано тази седмица България приветства подписаното споразумение, но поиска гаранции, че съседните ни страни няма да имат териториални или културни и исторически претенции към България.
 
В събота Захариева откри в Скопие фестивал, в който участват български и македонски попзвезди, и каза пред събралите се фенове, че целта е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.
 
Заев: България помогна в преговорите с Гърция
 
Македонският премиер Зоран Заев  от своя страна каза, че очаква след подписването на договора за името с Гърция, Скопие в най-скоро време да получи покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз. 
 
”Много е важно, че всичко това става, когато Балканите ръководят ЕС, когато България председателства ЕС. Балканите имат право да бъдат част от Европа", каза македонският премиер.
 
По думите му за напредъка в преговорите с Гърция принос има българската страна.
 
Тази седмица Скопие и Атина постигнаха консенсус по спора за името като се спряха на варианта Република Северна Македония и се очаква в неделя да подпишат официалното споразумение, което трябва да придвижи Скопие към ЕС и НАТО.
 
И в двете страни обаче се провеждат протести срещу готвеното споразумение, а в Гърция опозицията поиска и вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас. 
 
Очаква се да има протести и в Преспа, където в неделя трябва да бъде подписано споразумението.
 
Каракачанов се съмнява, че договорът между Македония и Гърция ще стане факт
 
На този фон вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов изрази съмнение, че договорът между Скопие и Атина за името ще стане факт.
 
Договорът за името ”Северна Македония” не съдържа претенции към България и освен това е съмнително, че въобще ще стане реалност. коментира Каракачанов.
 
”С този договор е нанесен съкрушителен удар на опитите на Груевски и на определени научни кръгове да налагат някакъв античен произход на македонското население”, каза Каракачанов пред бТВ.
 
Според него обаче въпросът все още не еприключен.
 
”В Македония има бясна опозиция на името Северна Македония, има опозиция и в гръцкия парламент”, каза Каракачанов.
 
Той припомни, че западната ни съседка трябва да проведе референдум с неясен резултат, а след това и парламентът да приеме текстовете с мнозинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му партньори нямат. 
 
Междувременно през 2019 г. има парламентарни избори в Гърция, които се очаква дясната ”Нова демокрация” да спечели – а тя към момента е против името ”Северна Македония”

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?