Заев опитва да пробие блокадата на София с "конкретни" предложения

Борисов продължава да не вижда вина в себе си за задънената улица със Скопие

Зоран Заев и Стефан Янев, сн. БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев представи на служебното правителство "конкретни предложения" за разрешаване на двустранните спорове в опит да вдигне българската блокада по пътя на Скопие към Европейския съюз.

На обща пресконференция в София служебният премиер Стефан Янев съобщи, че двете страни ще ги обсъдят "интензивно и професионално още днес и в близките дни".

Служебният кабинет съобщи обаче преди ден, че засега няма промяна в българската позиция и няма да вдигне "ветото" по време на заседанието на Съвета по общи въпроси на 22 юни, както се надяваше Скопие.

"В момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения", каза Янев на пресконференция със Заев в София

По-рано той съобщи, че с македонците работят по позиция, която служебният кабинет да остави за разглеждане на следващия парламент.

Заев потвърди в София, че се обсъжда пътна карта за изпълнението на подписания през 2017 година договор за добросъседство и секторно сътрудничество.

"Разбираме, че след пет, седем, десет години, когато изпълним всички критерии, ще станем членове, но преди всичко вярваме в европейските ценности и искаме да ги спазваме", каза Заев.

Президентът Румен Радев посочи от своя страна на среща със Заев, че очаква "така необходимия прагматичен подход" с конкретни, устойчиви, необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз".

Искам да отправя ясно послание - че европейската перспектива на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. По този път остават и някои нерешени въпроси, каза той.

"Развитието на двустранните ни отношения за нас е от изключителна важност. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен... До известна степен това се дължи и на факта, че договорът за добросъседство, който беше подписан с предишното българско правителство през 2017 г., нямаше конкретни обвързващи условия и срокове. Това даде възможност за променливи тълкувания и действия", допълни Радев.

Засега нито София, нито Скопие коментира конкретните преговори. Българската страна настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 година, като се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни-членки на ЕС обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво. Досега Скопие така и не предприе реални стъпки в отговор на българските изисквания и не се знае какви са новите му предложения.

Проблемът между нас е двустранен и трябва да бъде решен между нашите две държави, каза още Заев.

В отговор на въпрос на БГНЕС дали Скопие ще се съгласи да отвори архивите си за репресиите срещу хора с българско самосъзнание през Студената война, той посочи, че страната му няма проблем да направи това. Той пропомни и декларация на парламента от 2006 г., в която се осъждат действията на държавата от 1945 до 1990 г. и репресиите срещу всички граждани, включително и тези с българско самосъзнание.

Заев съобщи, че е в ход и номинирането на посланик в България, но заради спецификите на мултиетническата държава и коалиция, процедурата отнема повече време.

Борисов се опитва да прехвърли отговорността на служебния кабинет

В София Заев се срещна първо с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.Именно третият кабинет на Борисов, под натиска на "Обединени патриоти", втвърди тона към Скопие и в края на миналата година се оказа в неудобната ситуация да е единственото правителство в ЕС, което спира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Сега Борисов се опитва да прехвърли отговорността за кризата между двете страни на служебния кабинет. Заев пък вече разбра, че няма да може да постигне целите си по време на служебния кабинет.

Борисов прогнозира, че нищо няма да излезе от разговорите на Заев с премиера Стефан Янев и с президента Румен Радев.

"Те ще дезертират, нищо няма да излезе от днешната ви среща", каза Борисов.

Служебният кабинет вече обясни, че следва българската рамкова позиция от 2019 година. Според нея България няма да даде зелена светлина на Скопие, докато не изпълни изискванията за край на историческите манипулации, езика на омразата и други.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че не очаква да бъде постигнат пробив в българската позиция по отношение на членството на Северна Македония в ЕС.

"Служебното правителство има всички права. Може да преговаря, ако иска може да направи нов договор. Каквото желае. Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, понеже познавам хората, с които ще се срещате, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, нищо не може да се направи. Ще прехвърли отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашият не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както винаги правят. В същото време лъжат и евроатлантическите партньори, че са за членството на Северна Македония в ЕС", заяви Бойко Борисов.

"Аз считам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения млади българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине по тях. А те са толкова важни", допълни Борисов.

Според него целта на сегашното правителство е да мине инициативата "Три морета", за да могат да дойдат "по-високи гости, от Америка".

Борисов предложи на Заев младежките организации на партиите им да направят съвместен форум, за да не се мразят в бъдеще.

Два приятелски и братски народа трябва винаги да си говорят и да търсят решение, каза Зоран Заев в началото на визитата си в София.

"Решението е някъде тук, около нас. Трябва да го намерим. Всеки път се надявам разговорите да бъдат успешни, но дори и да не успеем този път пак ще направим някоя стъпка напред и ще се надяваме следващия път да успеем", каза македонският премиер преди срещата си с Борисов.

"Трябва да направим всичко, за да се подкрепяме и да си помагаме. Трябва да подкрепим цялостното бъдеще на Балканите, а то е в Европейския съюз", каза още той.

По-късно Янев отказа да влезе в диалог с Борисов и коментира лаконично, че "следва контравъпрос: те защо не са го направили досега?".

Лидерът на ВМРО и бивш вицепремиер в кабинета на Борисов – Красимир Каракачанов реагира гневно на завоя в позицията на лидера на ГЕРБ.

Заев се срещна и с лидерката на БСП Корнелия Нинова, която каза, че към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Тя посочи, че остават отворени за диалог на всички равнища, за търсене на решение на въпроса, тъй като принципната позиция на БСП е, че присъединяването на Република Северна Македония към ЕС е гаранция и възможност за развитие на региона.

Служебният премиер: Решението е в ръцете на политиците, а не на историците

Преди началото на визитата служебният премиер Стефан Янев коментира в интервю за МИА, че решението за въпроса между България и Северна Македония е в ръцете на политиците.

"Историците не трябва да бъдат проводници в политиката, защото политиката е отговорност на правителствата", каза Янев.

Формираната съгласно договора за добросъседство от 2017 година обща историческа комисия не успя да постигне никакви резултати в изчистването на споровете.

Според Янев е необходимо двете правителства да седнат и да разговарят прагматично за нещата, които могат да бъдат направени, за да се постигне решение.

"Историците са хора на науката. Според мен, хората на науката трябва да се занимават само с наука, да си доказват тезите, разбира се, въз основа на фактите и доказателствата с необходимата сериозност и отговорност. Но те не трябва да бъдат проводници в политиката, защото политиката е отговорност на правителствата", каза българският премиер.

Янев каза, че политиката е отговорност на изпълнителната власт, която има грижата за нуждите на гражданите.

Според него изпълнението на договора за добросъседство става бавно, а съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси не е постигнала напредък в работата си.

Това е станало ясно още през първата- втората година.

Трябва ли да чакаме още пет години тази комисия да постигне нещо? Според мен, това не е реалистично", посочи Стефан Янев.

В сряда служебното правителство съобщи, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Позицията на България по отношение на преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция със Северна Македония остава непроменена.

Преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице.

Не са изпълнени и изискванията за провеждане на Междуправителствена конференция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?