Заев призова: Да извадим "голия популизъм" от отношенията София-Скопие

След гневната реакция на Радев македонският премиер прави втори опит за помирение

Заев и Борисов

Македонският премиер Зоран Заев призова "политическите интереси и голия популизъм" да излязат от отношенията между София и Скопие, а договорът за добросъседство да бъде надграден. След като българският президент Румен Радев поиска той да се извини за изявлението си, че Илинденското въстание е македонско, македонският премиер за втори път се опита да свали напрежението по повод избухналия скандал в България, като каза, че въстанието е част "от общата история на България и Македония". 

"Призовавам всички заедно да извадим политическите интереси, голия популизъм или това, което наистина ни предизвиква да бъдем недостатъчно внимателни, защото Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи там, но трябва да го подхранваме и надграждаме", коментира Заев.
 
Той призова и политиците, историците и експертите да бъдат внимателни и да допринасят за приятелството между страните. Македонският премиер каза, че "оставя суетата настрана" и добави, че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.
 
"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев, цитиран от местните медии.  
 
Това е вторият коментар по темата на Заев, след като в края на миналата седмица той каза, че политиците правят грешки дори по невнимание и се извини на "българските приятели". Румен Радев обаче не прие това за извинение и в неделя обвини българското правителство, че не е реагирало правилно, и каза, че не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР. 
 
Така изказването на Заев, което за разлика от подобни случаи в миналото, не бе ангажирано с враждебен тон, бе използвано от политиците в България за шумен скандал с вътрешнополитически отенъци. В същото време обаче случаят показа и колко крехък може да е подписаният миналата година договор за добросъседство между двете държави. 
 
Как едно въстание направи скандал в България
 
След изявлението на Радев този път не последва дежурната реакция на правителството. В разгара на скандала с общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова нападна Борисов, че мълчи по темата. 
 
Първо ѝ отговори вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева с лаконичното, че не приема "поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия".
 
След това обаче по темата се изказа и премиерът Бойко Борисов, който припомни на Заев, че членството на Македония в ЕС зависи и от българската позиция. 
 
След това Заев излезе с помирителен коментар по темата и случаят можеше да се смята за затворен, но президентът Румен Радев се оказа недоволен от реакцията на правителството. Той държи да се обсъди анекс към договора и клаузите му да бъдат включени в преговорния процес на страната за членство в ЕС.
 
Изпитания пред добросъседството
 
Правителството на Зоран Заев показа желание за решаване на двустранните въпроси със съседите си, за да се придвижи към НАТО и Европейския съюз. Миналата година Скопие и София подписаха Договор за добросъседство, срещу който се обявиха среди от БСП, а тази година Заев стигна и до споразумение с Гърция за името.
 
Политиката му е остро критикувана от проруската опозиционна ВМРО – ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, а в България подобни позиции идват от левицата. 
 
Въпреки това управляващите в двете страни залагат на конструктивен тон и избягват провокациите. Премиерите Заев и Борисов два пъти участваха заедно в събития, свързани с общата ни история. 
 
Именно спорните въпроси в историята са най-чувствителният момент в двустранните отношения между двете страни. Затова в договора за добросъседство, който двете страни подписаха преди година, бе заложено формирането на обща комисия от историци и обществени, които да анализират общата история. 
 
Тя вече започна работа, но засега не е навлязла в същностни анализи и не е напълно ясно как точно и какъв резултат ще постигне.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?