Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Заформя се каша с лекциите в СУ заради пандемията

Маските ще са задължителни по време на занятията в аудиториите

1 коментар
Заформя се каша с лекциите в СУ заради пандемията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще започне академичната учебна година на 1 октомври без общо решение за формата на обучение в условията на пандемия. Всеки факултет ще решава сам как ще организира обучението, но реално преподаватели споделят, че ще решават ад хок – в зависимост от осигуреността със зали.

Някои факултети – например тези по физика и медицина, ще учат изцяло присъствено, а други – например журналистическият, ще провеждат обучението изцяло дистанционно (с изключение на част от упражненията). Трети пък ще решават в последния момент как ще се провеждат лекциите и упражненията.

"Деканите на факултети да определят въз основа на решения на факултетния или на деканския съвет начина на провеждане на учебните занятия през зимния семестър на учебната 2020/2021 г.", пише в заповедта на ректора проф. Анастас Герджиков за организацията на учебния процес във връзка с предотвратяване на разпространението на Covid-19.

Факултетите трябва да обявят на интернет страниците си начина на провеждане на занятията, но не всички са го направили до момента, като някои ще вземат решение буквално в последния момент, установи проверка на Mediapool.

Някои факултети още нямат окончателно решение

Историческият факултет например е обявил присъствено обучение. Деканът на факултета доц. Мира Маркова е разрешила и "присъствено обучение в електронна среда през системата Мудъл по преценка на преподавателя".

Един от най-големите факултети – Философският, все още няма окончателно решение за формата на обучение, тъй като все още се събират мнения по темата. На 29 септември ще се проведе извънреден факултетен съвет, който трябва да внесе яснота по въпроса.

Факултетът по класически и нови филологии е обявил присъствено обучение само за студентите от I курс. Студентите от всички останали бакалавърски програми ще се обучават в онлайн среда.

Факултетът по журналистика и масова комуникация ще провежда всички лекции в бакалавърските програми дистанционно, а упражненията – с възможност за присъствено обучение по преценка на преподавателя и при наличност на свободна зала.

Юридическият факултет ще провежда присъствено лекциите по задължителните дисциплини, а по избираемите и факултативните – неприсъствено, през платформата Мудъл. Няма яснота дали ще има редукция на присъстващите в залите по дисциплините с най-висок брой студенти, за да се спази изискването на здравното министерство за 1.5 метра дистанция.

Факултетът по математика и информатика пък е определил три форми на обучение – присъствена, частично присъствена и дистанционна, като ще се ползват предимно първите две. Частично присъствената форма ще се отнася за предметите с най-голям брой присъстващи, като на място в залата ще са 50% от студентите, а останалите ще следят лекцията онлайн. В четните седмици в залата ще са студентите с четни факултетни номера, а в нечетните – с нечетни номера.

Физическият факултет е взел решение за присъствено провеждане на всички занятия през зимния семестър. Същото се отнася и за Медицинския факултет.

УНСС обучава 1 и 2 курс смесено, а 3 и 4 курс дистанционно

За сравнение, УНСС, който стартира учебната година в средата на септември, въведе централизирана система с ректорска заповед. Студентите от първи и втори курс във всички специалности, както и студентите от специалността "право" във всички курсове се обучават смесено. Студентите с четни номера се обучават присъствено в четните седмици, а с нечетни номера – в нечетните. През седмиците, в които не са в залите, студентите се обучават в електронна среда – през системата Microsoft Teams, която УНСС ползва още от началото на пандемията.

Лекциите за студентите от трети и четвърти курс се провеждат дистанционно. Изключение правят някои специалности, при които половината от семестъра ще се проведе присъствено – Макроикономика, Застраховане, Социология, Медии и журналистика, Международни отношения, Европеистика, Политология и др.

От Нов български университет казаха пред Mediapool, че откриват учебната година на 30 септември, но още нямат крайно решение за формата на обучение. В момента текат предварителни въвеждащи срещи между преподавателите и първокурсниците.

РЗИ ще определя студентите, подлежащи на карантина

Междувременно, в онлайн пространството вече започнаха да се оформят петиции на несъгласни с обявените форми на обучение в СУ, но засега броженията не са масови.

Според заповедта на проф. Анастас Герджиков в сградите на СУ няма да се допускат лица с грипоподобни симптоми.

При доказан случай на Covid-19 заразеният студент, преподавател или служител трябва незабавно да информира декана на факултета, който пък съобщава на Регионалната здравна инспекция. Тя ще определя лицата, които подлежат на задължителна карантина, като според заповедта на проф. Герджиков задължителната изолация в домашни условия ще трае минимум 28 дни, до получаването на отрицателен PCR тест.

Ректорът препоръчва дори при присъствени занятия преподавателят да разработи и онлайн курс за студентите под карантина, с хронични заболявания и от рискови групи, както и заради опасността от внезапно преминаване към онлайн обучение.

Ръководството на СУ е поело ангажимент, че при смесено обучение – присъствено и онлайн, двата вида обучение се провеждат в отделни дни или през достатъчен интервал, позволяващ придвижването на преподавателите и студентите.

В случай на необходимост събота и неделя могат да бъдат включени като учебни дни в разписа на занятията, пише още в заповедта на ректора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Мунчо Велики
    #1

    А решението е толкова просто. Окачете на входа на Софийския университет един надпис: "К Р Ъ Ч М А" и вътре ще може да се влиза и да се стои без маски.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.