Заформя се правна каша около плащанията на НЗОК към болници и лекари

Заформя се правна каша около плащанията на НЗОК към болници и лекари

Правен вакуум може да остави извън закона всички плащания на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към болници, лични лекари и специалисти, което да повлече след себе си хаос и съдебни дела.

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви преди дни за нищожна наредбата за определяне основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. В мотивите си съдиите посочват, че наредбата е издадена на основание на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, който обаче към момента на издаването ѝ вече е обявен за противоконституционен.

Така наличието на пакет с медицински дейности, за които НЗОК плаща, се оказва, че не фигурира нито в закона, нито в наредбата. Ако решението бъде потвърдено и от петчленен състав на ВАС, това поставя под въпрос легитимността на всички плащания на НЗОК към болниците и лекарите, тъй като няма на какво основание да се случват.

Заради отмяната на наредбата може да се стигне и до отмяна на Националния рамков договор за тази година, като по този начин се окажат нелегитимни и финансовите лимитити, заложени в него. Така болници могат да предявят искове към НЗОК за изплащане на надлимитна дейност за десетки милиони левове и да ги спечелят.

За да се избегне хаос, Министерството на здравеопазването трябва спешно да публикува и да се приеме след обществено обсъждане нов вариант на наредбата, преди произнасянето на втората инстанция. Освен това трябва да се промени и самия Закон за здравното осигуряване, където ясно да бъде регламентирано съществуването на пакета. От МЗ все още нямат коментар как ще постъпят и съобщиха само, че "сформират работна група, която да направи преглед на наредбата".

До тази ситуация се стигна след като разделянето на пакета медицинска помощ, плащан от НЗОК на основен и допълнителен по време на здравния министър Петър Москов, беше отменено от Конституционния съд. Така Законът за здравното осигуряване остана без формулировка за основния пакет и как се определя неговото съдържание, а сегашното решение на ВАС пък казва, че не може да се ползва съществуващия преди отмяната текст. Наредбата беше оспорена в съда от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според юристи обаче това не е еднозначно, тъй като в свое решение № 22/1995г. Конституционният съд се е произнесъл, че при обявяване на дадена норма за противоконституционна, се връща “старото положение“, т.е отпреди нейното приемане и петчленният състав на ВАС може и да не потвърди решението на тричленния.


Зам.-предсеателят на БЛС Галинка Павлова коментира, че ситуацията с отмяната на наредбата трябва да се използва за преразглеждане на клиничните пътеки, тяхната продължителност, да се види кои са задължителните изследвания и дейности, които трябва да се извършват, за да се отчитат тези пътеки. Не е ясно обаче дали за подобно преразглеждане ще има време, тъй като както и самата Павлова коментира сроковете за изработването на нова наредба биха били твърде кратки.

Споделяне

Още по темата

Още от България