Загадъчна смърт на ключов свидетел по делото за катастрофата край Смоленск

Загадъчна смърт на ключов свидетел по делото за катастрофата край Смоленск

В Полша при неизяснени обстоятелства е починал един от ключовите свидетели по делото за катастрофата на полския правителствен самолет Ту-154 край Смоленск, предаде ИТАР-ТАСС в поноделник.

Официалният представител на окръжната прокуратура във Варшава Дариуш Слепокура е съобщил, че бординженерът на полския самолет Як-40 Ремигиуш Мус е бил намерен обесен в мазето на дома, където живеел със семейството си.

По предварителни данни на следствието Мус се е самоубил. Тялото на Мус било намерено от съпругата му в събота вечерта. Тя повикала "Бърза помощ", която констатирала смъртта.

Самолетът на Мус кацнал на летището в Смоленск около час, преди да катастрофира полският правителствен Ту-154, на борда на който бе президентът Лех Качински и висши военни и цивилни лица.

В своите показания по време на следствието Мус заявил, че дежурният диспечер на летището в Смоленск разрешил на правителствения самолет "да се снижи до височина 50 м за вземане на решение за кацане" въпреки гъстата мъгла. Според официалната версия диспечерът не е разрешавал на самолета да се снижава под 100 метра.

Пак според показанията на Мус диспечерите на летището в Смоленск разрешили на Як-40 да се снижи до височина 50 м.

Според Антони Марчевич, председател на полската парламентарна комисия за разследване на авиокатастрофата край Смоленск, Мус бил един от двамата ключови свидетели по делото.

Вторият е пилотът на Як-40 Артур Вотшил, който, според Марчевич, сега трябва да бъде поставен под охрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?