Загадъчният вот на "латиносите" в Америка на Тръмп

Загадъчният вот на "латиносите" в Америка на Тръмп

Наркотрафиканти, сексуални престъпници, "отровни змии", обвинени за всички злини в американското общество: "латино" имигрантите редовно са избирани за мишена от президента Доналд Тръмп, за да мобилизира консервативния си електорат преди решаващото гласуване на 6 ноември.

Но удивителното е, че като че ли милиони испаноговорящи американци не са решили да си отмъщават чрез избирателните урни: във вторник не се очаква никакъв масиран вот сред тази общност за изгонване на републиканския лагер от Конгреса.

По-точно, многократните обиди и неприязнено отношение от страна на Доналд Тръмп изглежда не са достатъчни да мобилизират латино избирателите в полза на Демократическата партия. Те просто ги разубеждават да гласуват изобщо, обясняват експерти.

"През 2016 г. много анализатори смятаха, че декларациите на кандидата Тръмп срещу имигрантите могат да станат фактор за електорална мобилизация на латиносите", но всъщност, "участието спадна", заяви пред АФП Марк Лопез, директор по изследванията на миграцията и демографията в института "Пю", базиран във Вашингтон.

В крайна сметка 30 процента от испаноговорящите все пак гласуваха за Тръмп.

Общо 29 милиона от тях са регистрирани гласоподаватели за междинните избори, които трябва да обновят изцяло 435-членната Камара на представителите (долната камара), една трета от Сената (горната камара), губернаторите на 36 щата, както и множество изборни длъжности на местно ниво, съдии, шерифи и т.н.

Попарени от резултатите от последните президентски избори, политолозите този път гледат да са предпазливи.

"Нека да видим какво ще се случи тази година", казва Лопез. "Латиносите вероятно ще участват в изборите, но различни показатели сочат, че участието няма да е много по-голямо в сравнение с 2014 г.", смята той.

На предишните междинни избори само 27 на сто от испаноговорящите избиратели отидоха да гласуват, най-нисък процент от 1986 г., според института "Пю".

Ветерани и евангелисти

Омагьосан кръг: колкото по-слабо са мобилизирани латиносите, толкова по-малко големите политически партии са склонни да инвестират в кампании за насърчаване на избирателната активност и за обсъждане на теми, които ги засягат...

И колкото по-малко загрижени са големите партии, толкова по-малко латиносите имат положително отношение към тях. Несъмнено, те са по-благоразположени към Демократитечската партия, но тя "не прави достатъчно" за тази категория избиратели, смята Кристин Мари Сиера, професор емеритус по политология в университета в Ню Мексико.

"Непрекъснато се повтаря, че демократите трябва да отидат при бялата работническа класа или при белите жени в някои предградия. Звучи много хубаво, но това не е тяхната избирателна база, това са общностите на "цветнокожите" , уверява тя пред АФП.

За нея демократите трябва "да инвестират много повече" в този електорат, ако искат да го мобилизират, "особено сред латиносите".

Според изследване на НПО "Латино дисижънс", 63 процента от испаноговорящите регистрирани гласоподаватели казват, че искат да отидат да гласуват във вторник. Но над половината от тях не са били потърсени от който и да е кандидат от техния избирателен район.

"Но избирателите, с които е установен контакт, винаги са по-склонни да отидат да гласуват", обяснява Дейвид Ейън, участвал в тази анкета.

В защита на политическите щабове може да се отбележи, че вотът на латиносите е много по-непредсказуем, защото не произлиза от монолитен блок, а от мозайка от твърде различни общности, чиято идентификация с големите партии не е свързана задължително с техния произход, казва Лопез.

Републиканците могат например да разчитат на масовата подкрепа на американците от кубински произход, които яростно се противопоставят на комунистическия режим на острова, както и на голяма част от военните ветерани и на последователите на евангелистките вероизповедания, които процъфтяват в Централна Америка.

Ще гласуват ли много от избирателите от мексикански произход в Тексас за демократа Бето О'Рорк? Дали пуерториканците във Флорида, където те масово намериха подслон след урагана Мария, ще наклонят везните в полза на демократите?
Съспенсът ще бъде пълен до вторник вечерта.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят