Загадка кой е сложил мантинелата на опасния завой

След АПИ, и община Своге отрече да е поставила съоръжението

Цветя обсипаха смачканата мантинела в памет на загиналите на завоя край Своге, сн. БГНЕС

Търси се кой е поставил мантинелата на опасния завой край Своге, където на 25 август следобед стана тежка катастрофа отнела живота на 17 души.

До тази ситуация се стигна след като община Своге и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) отричат да са поставяли предпазното съоръжение, което се оказа, че не е монтирано правилно.

Версията на община Своге

"Мантинелата на фаталния завой на пътя край Своге не е поставена от общината", заяви заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов пред бТВ.

Той беше категоричен, че общината няма никаква информация за еластичната ограда и за предпазното съоръжение. Михайлов не знае от кого е поставена.

"Експерти могат да установят много лесно кой е сложил предпазната ограда", каза  Михайлов. По думите му цялата документация е иззета от сградите на общината във връзка с разследването.

Заместник-кметът на Своге е бил един от първите, които пристигат на място на катастрофата и помага на пострадалите.

"Беше наистина страшно, надявам се по някакъв начин всички участници да сме помогнали в спасяването на хората", коментира той.

Версията на пътната агенция

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) също отричат да са поставяли мантинелата. Твърдят, че тя не е била част от проекта.

Областното пътно управление - София е изискало от кмета на Своге информация кой е възложителят и изпълнителят на монтираната мантинела на пътя в урбанизираната територия на града, съобщиха от АПИ.

Това е участъкът от водостока, при които стана тежкия пътен инцидент до моста над река Лесковдолска. Поставената ограничителна система в тази отсечка не е отразена в проекта за рехабилитацията на второкласния път и екзекутивните чертежи, посочват от АПИ.

Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата (чл. 48, т. 1, буква "б"), в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, АПИ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр, обясняват от АПИ.

Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания, е посочено в съобщението на АПИ.

За повишаване безопасността на движение в участъка от 28 август тази година (три дни след катастрофата – бел.ред.) скоростта на движение в участъка е намалена от 40 км/ч на 30 км/ч. Данните от трафик камерите показват, че въпреки ограничението на скоростта и поставените пътни знаци шофьорите карат средно 30% по-висока скорост от допустимата, твърдят от АПИ.

От съобщението на пътната агенция не става ясно дали камерите са заснели кой е поставил мантинелата.

Пълно мълчание на кмета

До момента кметът на Своге Емил Иванов не е коментирал случая. Той беше избран за кмет на града от листата на местната коалиция "Обединени за общината", която има и 6-мата съветници в 21-членния Общински съвет на Своге.

Емил Иванов беше депутат от ДПС и областен управител на Софийска област по времето на тройната коалиция и в правителството на Пламен Орешарски (БСП и ДПС).

Другите представители в Общинския съвет на Своге са ГЕРБ (6 съветника), БСП (3), Реформаторски блок (2), Български демократичен форум (1), АБВ (1) и НФСБ (1).

Разследването на пътя продължава

Междувременно около 10 часа в петък фаталното трасе от пътя край Своге беше затворено за движение по искане на прокуратурата и следствието, за да бъдат взети нови проби от пътната настилка.

Материалът е необходим за изготвянето на назначените от следствието експертизи. Срокът е съкратен, защото от АПИ са поискали веднага да асфалтират пътя.

Ремонт обаче няма да се извършва, докато не се съберат всички необходими за разследването данни, защото полагането на нов асфалт може да заличи следите, обясниха още от прокуратурата.

Освен от този участък проби са били взети и от други места, твърдят местни жители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?