Загина патриархът на православната църква в Африка

Един от най-висшите по сан духовни лидери на православието, патриархът на цяла Африка Петрос Седми, загина при катастрофа над Егейско море в събота, съобщи Би Би Си.

Хеликоптерът, с който е летял патриарх Петрос от Атина за Света гора, е катастрофирал преди да достигне целта на посещението. Заедно с патриарха са пътували още 16 души.

В събота спасителни екипи от гръцката армия и полиция откриха осем тела. В неделя сутринта бе намерено и тялото на патриарха на Африка.

55-годишният патриарх Петрос е духовният лидер на гръцката православна църква в Африка. Много от загиналите при катастрофата са били свещеници, които са придружавали патриарха на път за Атон.

Причината за катастрофата още не е изяснена. Според гръцки военни представители, времето е било ясно по време на полета. Гръцките медии съобщават, че хеликоптерът, който се използвал само да официални делегации, е бил пилотиран от един от най-опитните военни пилоти.

В неделя гръцкият премиер Костас Караманлис уволни шефа на Генералния щаб на Военновъздушните сили на Гърция Панайотис Папаниколао.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?