Загина шефът на китайската компания, спечелила концесията на летище Пловдив

Загина шефът на китайската компания, спечелила концесията на летище Пловдив

Китайският магнат Уанг Джиан, който е съосновател и председател на гигантския китайски конгломерат HNA Group ("Хайнан груп"), е починал след инцидент във Франция, съобщиха от компанията в сряда. 57-годишният Уанг Джиан е паднал в Прованс, където е бил на бизнес посещение, се казва в съобщението.

Полицията в Прованс заяви, че той е паднал от стена висока 15 метра в село Бонийо, докато си е правил снимка. Бизнесменът е бил част от туристическа група, която е разглеждала район Воклюз в Прованс. "Той застана на ръба на един зид, за да хване и семейството си и да се снимат заедно", казва полицейски шеф Юбер Мерийо, цитиран от Ройтерс.

Полицията не смята, че смъртта му е съмнителна.

Уанг съдейства за това "Хайнан груп" да стане една от най-големите компании в света с активи в авиацията, туризма и финансите. Компанията притежава големи дялове в "Дойче банк", хотелската верига "Хилтън", небостъргачи в Лондон и пр. За нея работят над 400 000 души по цял свят. В момента "Хайнан" е в процес на продажба на някои от международните си активи, за да ограничи вътрешния си дълг, натрупан при бързата експанзия през последните години, отбелязва Би Би Си.

Китайската компания спечели през март т.г. конкурса за концесия на летище Пловдив заедно с "Пловдив Еърпорт Инвест". Консорциумът се ангажира да инвестира 79 млн. евро за концесията, чийто срок е 35 години. Впоследствие "Хайнан" обяви намерение да удвои инвестицията до 150 милиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?