Загинал и петима ранени при взрив в най-голямата румънска петролна рафинерия на Черно море (видео)

Българското екоминистерство: Няма данни за замърсяване

Загинал и петима ранени при взрив в най-голямата румънска петролна рафинерия на Черно море (видео)

Експлозия избухна в рафинерията "Петромидия", разположена в румънския град Нъводари, на брега на Черно море, на 25 километра северно от пристанище Констанца. Петима души са ранени, а един работник загина. Министърът на околната среда Барна Танцос предупреди, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо, предадоха румънски медии в петък.

Висок стълб черен дим може да се види от плажовете на курорта Мамая, близките градове, дори и от самата Констанца

Зоната на експлозията е отцепена, има висока опасност от експлозии и нов пожар. Има официално предупреждение към хората, живеещите в радиус от 1 километър, да останат по домовете си и да не отварят прозорците.

Пожарът е избухнал в инсталацията за хидрофиниране на бензин - дизел, след като се е запалил газов компресор, посочва Replica Online. По информация на румънската медиа 6 души са ранени, единият от които с изгаряния на дихателните пътища и около 45% върху повърхността на тялото. Друг човек е изчезнал и по-късно бе съобщено, че е намерен мъртъв. Изпратени бяха 8 пожарни, 8 линейки и едно мобилно интензивно отделение и медицински хеликоптер.

Според първоначалните оценки облакът дим се движи към морето, а не към вътрешността. Очаква се вятърът да запази посоката си, да е слаб, а вечерта се очакват валежи, добави министърът. Той отбеляза, че на място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.Видеоклипове показват плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

"Петромидия" е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца, уточнява БГНЕС. Тя е собственост на "КазМунайГаз Интернешънъл Груп" (известна преди под името "Ромпетрол Груп"), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания "КазМунайГаз", посочва БГНЕС.

"Ромпетрол България" е част от КМГ Интернешънъл (известна преди под името "Ромпетрол Груп"). Активното развитие на "Петромидия" я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море. Капацитетът на рафинерията е 4.8 млн. тона петрол годишно.

Това не е първият инцидент в рафинерията. През ноември 2009 г. отново при взрив и пожар има две жертви. При пожар през 2016 г. загива един работник, трима са ранени.

От българското екоминистерство посочиха, че към момента няма данни за замърсяване.

От РИОСВ-Варна уточниха, че са предприели незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух. Мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Според Басейнова дирекция "Черноморски район" няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния. Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.

МОСВ е възложило на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. Анализът ще извърши "Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона" във ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях. Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния.

МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция "Черноморски район" е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?