Загинал през Първата световна война едва сега беше обявен за мъртъв

Димитър Иванов е в неизвестност от 14 септември 1916 г.

Сн.Архив

Районният съд в Лом обяви Димитър Иванов за починал едва сега, въпреки че се води в неизвестност от 14 септември 1916 г. Това е станало с решение на Районния съд в Лом по искане на неговите наследници.

През миналата година потомците на Димитър Иванов, който е роден в годината на освобождението на България от турско робство 1878 г., се опитали да разделят наследствени имоти по между си.

С изненада установили, че по документи дядо им Димитър още е жив и е собственик на въпросните имоти, макар и да е на 137 г.

Димитър Иванов, който в село Якимово е бил известен като Близнашки, е в неизвестност от 14 септември 1916 г., твърдят наследниците му пред съда. Тогава той бил войник и участвал в Първата световна война. За последно е забелязан при град Чеган, където неговия полк водел сражения. Предполага се, че Димитър Иванов е загинал в битките, но смъртен акт не е издаден и документално той се води жив до юли 2015 г.

Най-вероятно мъртвия дядо е един от стотиците столетници с право на глас на изборите, за които съобщи през 2013 г. регионалният министър Лиляна Павлова.

Към онзи момент в избирателните списъци фигурираха 668 души над 100 години, сред които и над 120-годишни баби и дядовци. Въпреки, че Павлова обяви, че не се е чуло за има такива дълголетници, регионалният министър обясни, че това се случва заради пропуски в закона и заличаването им може да стане след завеждане на дело от наследниците им за да бъдат обявени за мъртви.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?