Загиналите при взрива в китайския химически завод са вече 47, ранените са 640

Загиналите при взрива в китайския химически завод са вече 47, ранените са 640

Рязко нарасна броят на жертвите от взрива в китайския химически завод в град Янчън, на около 260 километра северно от Шанхай. По последни данни те са вече 47, а ранените - 640. Сериозно пострадалите са 90. От тях 32-ма са в критично състояние, а 58 - в тежко, съобщи Ройтерс, цитирайки кмета на града Цао Лубао. Неговата пресконференция бе предавана пряко от много китайски електронни медии.

Наложила се е евакуацията на 3000 души от зоната на експлозията като предпазна мярка срещу нови взривове и изтичания на опасни газове. Пострадалите са настанени в 16 болници.
В спасителните операции на място участват 192 противопожарни отряда, 3500 души медицински персонал, над 930 военнослужещи и тежка техника по разчистване на развалините. С огромни усилия пожарът след взрива най-после е бил овладян тази сутрин около 3 ч местно време.

Китайският президент Си Цзинпин, който е на официално посещение в Италия, нареди на правителството да окаже максимална помощ на всички пострадали от взрива, на компетентните органи - да хвърлят всички сили за ликвидиране на последиците, да продължат издирвателно-спасителните работи, както и да се установят причините за произшествието.

"Напоследък имаше серия от големи инциденти и всички местни органи и съответните инстанции трябва изцяло да усвоят поуките от тях", подчерта Си, цитиран от Ройтерс.

Бюрото за екозащита в източната китайска провинция Цзянсу съобщи снощи, че станцията за мониторинг в района на взрива не е констатирала ненормални концентрации на толуен, ксилен или бензин. Концентрациите на ацетон и хлороформ извън периметъра на зоната на взрива също са в нормите.

Местните власти наредиха временно да бъде спряна работата на всички 68 предприятия, разположени в химическия индустриален парк на град Янчън.

Експлозията стана вчера следобед в завода за пестициди на химическата компания "Цзянсу тянцзаи". Тя бе толкова мощна, че сеизмолозите регистрираха в района земен трус с магнитуд 2,2. Ударната вълна изпотроши стъклата на прозорците на домове на 6 км от мястото на произшествието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят