Загиналите в пожарите в Калифорния станаха 79, в неизвестност са 1300

Тръмп: Никой не би могъл и да помисли, че това може да се случи

Доналд Тръмп (в средата) оглежда пораженията от пожара в Северна Калифорния.

Жертвите на огромния пожар в Северна Калифорния, наречен "Лагерен огън", са вече най-малко 76, съобщи Асошиейтед прес.

Огнеборците се опитват да овладеят най-смъртоносния горски пожар от столетие, но усилията им са саботирани от поривист вятър, който заплашва да унищожи постигнатото.

Шерифът на окръг Бют Кори Хъния каза, че е установено местонахождението на няколкостотин души, но близо 1300 продължават да са в неизвестност. Той подчерта, че списъкът включва дублиращи се имена и имена на хора, които не са уведомили, че са добре. Шерифът призова хората, които са се евакуирали, да проверяват списъка.

Пожарът е унищожил близо 10 000 жилища и 600 кв. км площи, откакто избухна на 8 ноември. В момента е овладян до 55 процента.

В южната част на щата, близо до Лос Анджелис, пожарът "Улси"е унищожил почти 40 000 ха, голяма част от тях в известния курорт Малибу, където притежават имоти много знаменитости. Там загиналите са най-малко трима.

Близо 9000 пожарникари се борят с двата големи пожара, принудили десетки хиляди жители да се евакуират. Основната издирвателна операция се извършва в град Парадайз - дом на голям брой пенсионери, които не са успели да избягат навреме.

Президентът Доналд Тръмп посети и двете части на Калифорния, където бушуват големи пожари, и обеща пълна подкрепа от страна на федералното правителство.

Много тежко е да видиш това, каза американският президент Доналд Тръмп, след като пристигна в почти заличения Парадайз.

С мрачно изражение и комуфлажна шапка с надпис USA, но без маска въпреки гъстия дим, който все още обгръща района, президентът се запозна на място с пораженията, придружен от кмета на града Джоди Джоунс.

"Никой не би могъл и да си помисли, че това може да се случи", каза той, застанал пред изгорелите останки от постройки в града. Много тъжно е да го видиш. Що се отнася до загиналите, никой всъщност не знае броя им на този етап, има много хора в неизвестност, добави Тръмп, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят