Загиналият машинист е причинил катастрофата на влака София-Карлово

Субективна грешка на загиналия машинист Иван Димитров е причинила катастрофата на пътническия влак от София за Карлово в понеделник. Това сочи предварителното заключение на комисията, разследваща причините за катастрофата, каза днес зам.-министърът на транспорта и съобщенията Любомил Иванов, цитиран от БТА. Той уточни, че са елиминирани възможностите за техническа неизправност, за събитие от извънреден характер и за саботаж.

На 30 юни т. г. пътническият влак от Карлово за София се блъсна в последния вагон на композицията на бързия влак Варна-София. Вследствие на удара загина на място машинистът, чието погребение е днес, каза Иванов.

Според информация на транспортното министерство, бързият влак е тръгнал от гара Карлово в 4.25 часа с две минути закъснение и в междугарието Карлово-Сопот машината на влака се повредила. Едновременно с това от гара Карлово в 4.40 часа тръгнал пътническият влак за София.

Машинистът на пътническия влак преминал на червен семафор, заради завой не видял спрелия бърз влак и поради това се блъснал в последния вагон на композицията. Вагонът на бързия влак е бил специален - за превозване на леки коли, но в момента е бил празен. Ударът е бил с 28 км/ч.

Зам.-министърът съобщи днес, че на семейството на 37-годишният Иван Димитров, който е баща на две непълнолетни деца, ще бъдат изплатени всички обезщетения. Наследниците ще получат 2500 лева застраховка, две заплати и всички полагащи се допълнителни суми към тях. Освен това с решение на Съвета на директорите на компанията може да бъде отпуснато и допълнително обезщетение от 3000 лева.

БДЖ поема ангажимент за подпомагане на семейството и по-специално на двете непълнолетни деца, каза заместник-министърът. На съпругата на Иван Димитров ще бъде предложено да изкара преквалификационен курс за сметка на БДЖ, след който да бъде назначена на работа в компанията с по-високо възнаграждение от сегашното, каза Любомил Иванов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: