Загиналият миньор в мина "Ораново" е бил блъснат от вагонетка

55-годишният мъж почина от раните си в болницата в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Миньорът, който загина след инцидент в рудник "Ораново" през нощта срещу сряда, е бил прегазен от празна вагонетка за транспортиране на въглища.

Това сочи предварителният доклад за злополуката, който вече е изпратен в Главната инспекция по труда, съобщи БНР.

До късно през нощта минните инженери от Областната инспекция по труда в Кюстендил са били на оглед на мястото на злополуката, проверили са цялата документация по организацията на работа за деня, инструктажите и условията за безопасност, разпитвали са очевидци на трагедията.

След изваждането на пострадалия на повърхността, той незабавно бе транспортиран от екип на Спешна помощ в болницата в Благоевград, но малко по-късно почина от тежките травми. Загиналият Стефан е от село Долно Осеново. Въпреки тежката злополука работата в рудника е продължила.

Предстои в четвъртък пресконференция по случая да даде кметът на Симитли Апостол Апостолов. По този повод той припомни пред националното радио, че през последните шест месеца подава сигнали до институциите за нередности във въгледобивното дружество.

Това е поредната злополука в рудника през последните години. В края на февруари срутване прати миньор в болница. По-рано, през май 2016 г. отново срутване рани други двама миньори, причинявайки им тежки фрактури.

През 2015 г. също имаше ранени при срутване под земята. Най-голямата трагедия в рудника се случи на 16 юли 2013 г., когато при срутване на огромни количества кал и земна маса бяха затрупани четирима миньори. Телата на двама от тях бяха открити същия ден, а издирването на останалите продължи 16 дни. Тогава почина още един работник от рудника, който получи инфаркт по време на монтаж на електродвигател.

Точно две години след инцидента прокуратурата прекрати разследването по случая с аргумента, че срутването на кална и земна маса не е могло да бъде предвидено. Синдикати в "Ораново" няма повече от десет години. Това според бивши профсъюзни лидери е и основната причина за сведените до критичния мининум условия на труд и мерки за безопасност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?