Загиналият руски журналист бил заплашен с дело за разгласяване на държавна тайна

Загиналият руски журналист бил заплашен с дело за разгласяване на държавна тайна
Руските власти разследват мистериозната смърт на известен журналист, който е покривал ресора за военно-космически технологии във в. “Комерсант”.

Тялото на 51-годишния Иван Сафронов бе открито край дома му в петък вечерта в Москва. Той е паднал от прозорец на стълбищната площадка, два етажа над неговия апартамент.

Руските медии съобщиха, че прокуратурата е образувала дело по член от закона, свързан с “подтикване към самоубийство”.

През последните седмици от живота си Сафронов се занимавал с разследване на схеми за доставка на руски оръжия на Сирия и Иран и е получавал заплахи, пише във вторник “Комерсант”.

През февруари той съобщил в редакцията, че получил информация за възможни нови руски оръжейни доставки за Близкия Изток. По думите му ставало дума за продажба на изтребители Су-30 на Сирия и ракетни комплекси С-300В на Иран. И в двата случая, по негови данни, доставките трябвало да минат през Беларус, за не бъде Москва обвинена от Запада, че въоръжава неконтролируеми държави.

След това Сафронов съобщил в редакцията, че е получил необходимото потвърждение. Освен това той е разбрал, че между Русия и Сирия вече са подписани други контракти – за доставка на зенитни противоракетни    комплекси “Панцир –С1”, на изтребители МиГ-29 и на оперативно-тактически ракети “Искандер-Э”.

Журналистът обаче казал, че няма да пише за това, тъй като го предупредили: ако информацията бъде разгласена, ще избухне международен скандал, а Федералната служба за безопасност (ФСБ) при всички случаи ще образува углавно дело за разгласяване на държавна тайна и “ще го доведе до край”.

Вестникът припомня, че по-рано публикации на Сафронов нееднократно са били повод за образуване на дела и той е бил разпитван от ФСБ, макар че обвинения лично на него не са повдигани.Кой точно го е предупреждавал за възможни проблеми, вестникът не уточнява.

Въпреки това Сафронов е заявил материал по темата за един от следващите броеве на “Комерсант”, който обаче така и не е бил предаден. В същото време, отбелязва вестникът, стенограмата от телефонните разговори от мобилния телефон на журналиста показва, че нито в деня на смъртта му, нито непосредствено преди това, той е получавал обаждания или съобщения, които могат да провокират самоубийство.

Приятели и роднини на Сафронов заявиха пред “Комерсант”, че не им известна нито една причина, поради която той да реши да се самоубива.

“Не бих искал да раздухвам спекулации, но мога да кажа със сигурност, че го познавам добре и той не показваше абсолютно никакви признаци да е склонен към самоубийство”, казва главният редактор на “Комерсант” Андрей Василиев.

Международният комитет за защита на журналистите призова руските власти за пълно разследване на случая. “Твърде много журналисти, критично настроени към Кремъл, загинаха в последно време”, коментира изпълнителният директор на комитета Джоуел Саймън. “Имайки пред вид този ужасяващ списък и неизяснените обстоятелства около смъртта на Сафронов, ние призоваваме московските власти щателно да разследват всички версии, включително симулация на нещастен случай”, казва Саймън, цитиран от електронното издание Грани.ру.

В същото време американската телевизия ЕйБиСи, позовавайки се на бивш сътрудник на една от американските спецслужби, съобщава, че Сафронов може да е убит.

“Те убиха Иван”, цитира телевизията думите на източника си, без да съобщава други подробности с изключение на това, че той често е бил в Москва.

“Иван е паднал от прозореца с палто и шапка? Престанете!”, казва събеседникът на ЕйБиСи, който настоял името му да не се споменава.

Руските власти все още разследват убийството на известната с критиките си към Кремъл журналистка Анна Политковская, която бе застреляна пред дома си в Москва през октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят