Заговорът на “Doctor Evil” шокира Великобритания

Заговорът на “Doctor Evil” шокира Великобритания

Британските вестници са в шок от разкритието, че основните заподозрени за неуспешните терористични атентати са лекари и медицински работници от Националната здравна система на Великобритания.

В. “Сън” излезе във вторник със заглавие на първата си страница “Д-р Зъл” (“Doctor Evil”), под което стои снимката на Мохамед Аша, неврохирург от йордански произход, който бе арестуван в събота и за когото вестникът твърди, че е “мозък” на заговора.

“Лекар, баща, съпруг...заподозрян бомбен атентатор”, пише “Дейли мейл”, който също публикува снимката на 26-годишния Аша, фотографиран как люлее двегодишния си син.

Разследващите смятат, че мрежа с участието на дузина медици от Близкия изток са изпратени да бъдат инфилтрирани в здравната система на Великобритания, което да им послужи като прикритие за терористични операции, посочва вестникът.

“Доктори на войната” нарича “Дейли мейл” Аша и иракския лекар Билал Абдулах, на 27 години, който е обвинен като един от мъжете, блъснали горящия джип в терминал на летището в Глазгоу в събота.

“Повечето от арестуваните или работят или са били обучавани да работят в британската Национална здравна служба. Това едва ли е случайност”, казва висш полицейски източник. “Трябва да разгледаме възможността, че здравната система е използвана за внедряване на терористи във Великобритания и за извършване на атаки срещу нас”, допълва източникът.

Предполагаемото участие на иракски конспиратор дава повод на “Индипендънт” да заключи, че конфликтът в Ирак се е прехвърлил на британска територия. Вестникът посочва, че използването на коли бомби е обичайна практика в Ирак и събитията в Лондон и Глазгоу от миналата седмица са многозначителен показател за бъдещето, тъй като сега в Ирак е пълно с хора, които доста точно знаят как да направят високоефективна бомба и как да я взривят. “Разпространението на това умение е единствено въпрос на време”, пише вестникът. 

Шотландският в. “Херълд” се съсредоточава върху разследването на “Ройъл Александра хоспитъл” в Глазгоу, където са работили Абдулах и друг мъж, за който се смята, че е въвлечен в атентатите.

“Той беше един обикновен човек: разговарял за разходки по хълмовете, за жени, за Рейндъжрс и Селтик, такива неща”, казва таксиметров шофьор, който е познавал Абдулах.

“Гардиън” извежда като тема подозренията на службите за сигурност, че родени във Великобритания терористи може също да са участвали в заговора. Част от тях може би все още са на свобода и планират следващи удари.

“Дейли Телеграф” информира, че 6 000 въоръжени полицаи патрулират по улиците, а възможните мишени за терористите се предполага, че са около 850. Под засилена охрана са тенис игрищата на Уимбълдън, както и регата Хенли Ройъл.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?