"Заговорът" срещу папата бил шега на лондонски метачи

Шестима лондонски метачи бяха задържани заради подозрения, че подготвяли атентат срещу папа Бенедикт Шестнайсети по време на посещението му във Великобритания. Стана ясно обаче, че те просто се шегували помежду си, а техен колега не схванал шегата и ги изпял на полицията, пише в неделя британският таблоид "Мирър".

На 16 септември група градски чистачи се събрали да пият чай и един от тях подметнал, че не е лесно човек да застреля папата, защото папамобилът със сигурност е непробиваем за куршуми. Друг предложил да се използва базука с бронебойни гранати. После метачите се разсмели и сменили темата.

Техен колега обаче ги чул и се обадил в полицията. Заявил, че чистачите имат достъп до маршрута на папата, тъй като ще излязат да метат улиците часове преди началото на шествието му в Лондон. Сведенията тутакси били предадени в антитерористичния отряд на Скотланд ярд.

В петък набедените заговорници, шестима североафриканци на възраст от 26 до 50 години, бяха задържани, а по-късно - пуснати на свобода, допълва "Мирър".

Според британските медии, срещу шестимата не са повдигнати официални обвинения.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?