Загрижена за протестиращите, ГЕРБ обмисля вот на недоверие към кабинета

Цецка Цачева, Сн: БГНЕС

ГЕРБ категорично отрече участие в организацията на протестите и обмисля вот на недоверие към кабинета "Орешарски" заради провала в сектор "Сигурност". Това обяви в понеделник депутатът от доскоро управлявалата партия и председател на 41-то Народно събрание Цецка Цачева.

Опровержението дойде на фона на твърдения на участници в протестите, че от партията на Борисов са обещавали по 40 лева на лица, за да се включат в протестите, избухнали в петък по повод на злополучното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Цачева все пак призна, че в протестите са се включили симпатизанти и привърженици на ГЕРБ, но ръководството на партията категорично няма "да яхне" недоволството на гражданите. Действително в петък сред недоволните граждани пред Министерския съвет можеха да бъдат видени депутатите от ГЕРБ и бивши министри от правителството на Борисов Лиляна Павлова и Делян Добрев.

Планът "Орешарски" готви връщането във властта на олигарсите по недопустим начин, подчерта заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Ако все пак се стигне до искане за импийчмънт на кабинета, бившите управляващи не изключват възможността да бъдат подкрепени и от депутати от Коалиция за България, които не са били съгласни с избора на Делян Пеевски и са застанали с името си зад това, стана ясно още от думите на Цецка Цачева.

Депутатите от ГЕРБ ще поискат и изслушване на вътрешния министър за това как органите на реда са осигурили протестите и защо са бездействали при грубите провокации пред централата на "Атака".

На Консултативния съвет по национална сигурност в четвъртък (КСНС) ГЕРБ ще защитава тезата за необходимостта от предсрочни избори.

На КСНС трябва да бъдат внимателно обмислени и стъпките в сектор "Сигурност", смята депутатът Красимир Ципов. Защото, обясни той, с назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС, е лъснал фактът, че промените в закона са направени с една единствена цел. По същия начин било и със закона а СРС-та, част от поправките в който щели да дадат възможност за партийни назначения в бюрото за контрол на СРС-тата.

Депутатите от ГЕРБ щели да търсят отговор на въпроса и чия номинация е Пеевски.

Може би трябва да се тръгне от вносителите на промените в закона за ДАНС - Станишев, Местан, Бисеров и Миков, предложи Главчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?