Загрижени за климата, британските дипломати минават на електромобили

Загрижени за климата, британските дипломати минават на електромобили

Британските дипломати по целия свят ще се движат с електромобили заради загриженост за климата и опазването на околната среда, съобщават британските издания "Таймс" и "Сън", цитирани от БТА в четвъртък.

Електрическият автомобил от типа кросоувър на компанията Ягуар - Ягуар Ай Пейс (Jaguar I-Pace) ще бъде пратен в 30 дипломатически ведомства на Великобритания по целия свят, от Монреал и Рио де Жанейро до европейските столици, Абу Даби и Сидни.

Всяка една от тези коли струва 75 000 британски лири.

Съгласно плана британското външно министерство има намерение до 2022 г. да има в автопарка си 25 процента коли с нулеви емисии на въглероден диоксид, а до 2030 г. да достигне 100 процента коли с нулеви емисии.

От екологични съображения ще бъдат инсталирани и слънчеви панели върху британските дипломатически представителства, а пластмасовите чаши ще бъдат извадени от употреба.

"Бих искал да станем най-"зелената" дипломатическа служба в света. Преходът от бензинови на изцяло електрически автомобили ще ни помогне за постигането на тази цел", се казва в изявление на британския заместник-външен министър Саймън Макдоналд.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?