Загуба от БСП на изборите в Калофер взе главата на местния лидер на ГЕРБ

Лидерът на общинската структура на ГЕРБ в Калофер София Димитрова се раздели с поста си след загубата на управляващата партията на частичните местни избори в града.

Подкрепеният от БСП независим кандидат Румен Стоянов спечели с 88.27% провелия се в неделя (7 октомври) вот за кмет на града. След него бе кандидатът на НДСВ Йордан Колев, а третото място е за Лалка Драгова от ГЕРБ.

"Местната структура на ГЕРБ в Калофер номинира късно своя кандидат и не се мобилизира достатъчно по време на кампанията. Затова предложих София Димитрова да бъде освободена като ръководител в Калофер и общинското ръководство прие предложението", коментира депутатът Николай Петков, който е общински ръководител на ГЕРБ-Карлово.

Той подчерта, че поема отговорност за загубата и че е рано да се каже кой ще застане начело на организацията в града. Това ще стане ясно след анализ и много срещи с хората. Петков заяви, че предстои сериозна работа в града заради множеството натрупани задължения и предстоящия зимен сезон.

Освен загубата на Калофер от общо 10 проведени частични местни избора в неделя ГЕРБ не е спечелила нито един.

Според данни на ЦИК в три от селата ГЕРБ отиват на балотаж. В останалите седем населени места на първи тур печелят независими кандидати или партийни функционери от ДПС и БСП.

Управляващата партия ще се бори на втори тур в село Пирово, област Русе, със Земеделския народен съюз. В село Туховища, област Благоевград, кандидатът на ГЕРБ ще се яви срещу кандидат на ДПС, а в село Ивайло, област Пазарджик, управляващите ще се борят срещу Обединените земеделци.

Втори тур на местния вот ще се проведе и в село Доброплодно, където за кмет на кметство ще се състезават кандидатите на ДПС и БСП.

Социалистите печелят изборите освен в Калофер, и в Батак, община Павликени, и в село Хърлец. Бившите коалиционни партньори на БСП – ДПС - вземат кметските места в село Рогозче и Байково. В село Горна Студена печели кандидатът на "Коалиция за Свищов".

Споделяне

Още от България