"Загубена съм без своя герой"

Съпругата на Слободан Милошевич Мира Маркович се чувства загубена без мъжа си, предаде Ройтерс. "Не мога да направя нищо сама, без него. Той винаги беше някъде наблизо в живота ми, а сега трябва да се грижа за всичко", каза Мира Маркович в откъси от интервюта, цитирани от хърватския седмичник Глобус.

"Все още го намирам много мил и привлекателен. Какво да кажа? Той е моят герой", каза Маркович, партньорка на бившия югославски президент в политиката и в личния живот още от ученическите им години. Г-жа Маркович, 58-годишна, е смятана за движещата сила зад Милошевич и иронично е наричана "сръбската лейди Макбет" или "Червената вещица" заради неокомунистическите ѝ виждания и склонността ѝ към мистицизъм.

Трибуналът в Хага поиска от холандското правителство да ѝ даде виза, за да посети съпруга си в затвора. Тя обаче все още не е подала молба, казаха служители днес.

Статията в Глобус е компилация от различни интервюта с Мира Маркович през изминалите три месеца, последното от които ден след предаването на Милошевич на Трибунала.

Маркович казва, че съпруът ѝ спрял да чете вестници, след като бил задържан в белградския затвор на първи април като част от разследване по обвинения в корупция в Югославия. "Той не ги четеше в Белград и със сигурност няма да ги чете там /в Хага/. Ние не четем вестници. Това е изключено", казва тя.

Както е правила и преди, Маркович критикува също Трибунала, определяйки го като "Гестапото на нашето време". Също така затворът Шевенинген /в Хага/ не е нищо друго освен концентрационен лагер за сърби, плюс още няколко хървати и мюсюлмани, хвърлени там като допълнителна предпазна мярка, смята Маркович. Тя казва, че съпругът ѝ, наричан Слобо, трябвало да поиска гаранции за сигурността си, когато признал поражението си на изборите от реформистите след бунта миналия октомври.

"Слобо не поиска нищо в замяна. И знаете ли защо? Защото беше много глупав. Казахме му, че би трябвало да сключи сделка", казва Маркович.

Споделяне

Още от Балкани