Загуби за 120 млн. лв. годишно причинява трафикът в София

Задръстванията в София причиняват загуби за 120 млн. лв. годишно, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев пред Европейската конференция на министрите на транспорта, която започна в сряда в българската столица. В ЕС проблемите с трафика костват над 140 млрд. евро на икономиката на общността или 1.1 на сто от БВП на Евросъюза, а за САЩ загубите от задръстванията възлизат на 200 млрд. долара или 1.6 процента от БВП.

Прогнозите за бъдещото развитие на трафика са обезпокоителни, защото транспортната инфраструктура не отговаря на нуждите на икономиката, посочи Мутофчиев. Затова, според него, трябва да се определят най-критичните точки на задръстванията, да се създаде методика за изчисляване на разходите, причинени от задръстванията за населението и икономиката на всяка една страна.

Задръстванията в пристанищата са преодолени чрез пропускателната възможност на терминалите, гъвкавото работно време, автоматизацията и др., а проблемите във въздушния транспорт възникват основно от наземната инфраструктура, а не по вина на ръководство на въздушното движение, отбеляза Мутафчиев.

Той прогнозира, че през следващите 20 години въздушният и водният транспорт на контейнери ще се увеличат два пъти.

Споделяне

Още от Бизнес