Загуби за милиони на 50 български хотела от фалита на "Томас Кук"

Близо 6000 туристи има туропература у нас към момента

Загуби за милиони на 50 български хотела от фалита на "Томас Кук"

Около 50 български хотела са засегнати от фалита на британския туроператор "Томас Кук" и има риск да загубят милиони левове. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след среща със собствениците на хотели. Тя обеща да обсъди с финансовия министър Владислав Горанов данъчни облекчения за засегнатите хотели.

В момента има 5940 туристи в България на британския туроператор, като от тях по-малко от 10 на сто са англичани, каза Христо Гълъбачев, който е посредник на "Томас Кук" за страната ни.

Български хотели може да не получат плащанията си

Има риск българските хотели да не си получат парите за туристите, които вече са почивали, стана ясно от обясненията на Ангелкова.

Причината е, че по-голямата част от хотелиерите, са се съгласили да им бъде платено от "Томас Кук" 60 дни след като туристите са напуснали страната ни, обясни тя.

"Това означава, че в пиковите месеци нашите хотелиери рискуват да не получат заплащане за услугата, която вече са осъществили. Това означава, че близо 50 хотела има риск да не получат дължимото им платено и да бъдат подредени по общия ред като кредитори в масата на несъстоятелността при обявения вече фалит на "Томас Кук". Ситуацията е тревожна и сложна", коментира Ангелкова.

Тя заяви, че Министерството на туризма е поело ангажимент да съдейства на хотелиерите с завеждането на колективен иск, както и с консултации как да предяват искове за вземанията си, в случай, че те са индивидуални.

"Има специална форма, която британския посланик Ема Хопкинс представи. Ние като министерство максимално ще съдействаме", обеща Ангелкова.

Риск и за останалите пазари

Министърът на транспорта се надява да бъде избегнат ефектът на доминото по отношение на останалите пазари.

Става въпрос за туристите, които "Томас Кук" води у нас от Германия, Полша, Скандинавия и Франция.

В тези страни дъщерните компании на британския туроператор не са обявили фалит и съответно те са подчинени на законодателството, където оперират и извършват своята дейност, разясни Ангелкова.

Тя посочи, че ежедневно са в контакт с търговските и туристически аташета, за да може да се реагира адекватно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес