Загубилите изборите социалисти готвят ляво управление в Португалия

Антониу Коща

Ръководството на португалската Социалистическа партия (СП) призова за сваляне на бъдещото дясно правителство на малцинството, което премиерът на страната Педру Пасуш Коелю бе натоварен вчера от президента да състави, предаде Франс прес в петък.

СП няма да стане гарант за сформиране на правителство на дясната коалиция и ще настоява нейната парламентарна група да отхвърли всяка програма на кабинет, който ще поддържа политиката на предишното управление, заяви политическата комисия на партията.

СП, ръководена от Антониу Коща, остана втора на изборите с 32,3 процента от гласовете, при 38,6 на сто за десницата, и също претендира за премиерския пост, разчитайки на подкрепата на антилибералната левица - коалиция, каквато в Португалия не е имало от първите парламентарни избори през 1976 г.

Пасуш Коелю спечели изборите на 4 октомври, но изгуби абсолютното си мнозинство и рискува да бъде свален, ако левицата успее да преодолее историческите си противоречия.

"Непонятно е назначаването на премиер, за когото президентът знае предварително, че не се ползва с подкрепа на парламентарно мнозинство", заяви Коща след съвещание на политическата комисия.

Социалистите твърдят, че "са в състояние да предложат като алтернатива единно, стабилно и трайно управление, което гарантира спазването на всички международни и най-вече европейски ангажименти на Португалия".

"Политическата комисия упълномощи генералния секретар Коща да продължи преговорите за постигане на споразумение с Левия блок, Комунистическата партия и партията "Зелени", заявяват социалистите.

По-късно в петък социалистът Едуарду Феру Родригеш бе избран за председател на португалския парламент в гласуване, в което левицата демонстрира единство срещу дясната коалиция, която спечели изборите, но загуби абсолютното си мнозинство. Феру Родригеш получи 120 от общо 230 гласа в парламента, който проведе днес първото си пленарно заседание след изборите на 4 октомври.

Противниковият кандидат, предложен от партиите от дясната коалиция, депутатът Фернанду Неграу, получи 108 гласа, а двама гласуваха с празни бюлетини.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?