Загубите на големите вложители в Банката на Кипър ще са по-малки от очакваното

Загубите на големите вложители в Банката на Кипър ще са по-малки от очакваното

Загубите на големите вложители в Банката на Кипър могат да са по-малки и да са в размер на 40-45 на сто, вместо предполагаемите първоначално 50-60 на сто, съобщава в. "Филелефтерос".

Това е възможно, след като кипърската централна банка вчера обяви, че ще обложи с данък от 27,5 на сто всички депозити на застрахователни компании на островната държава, засегната от остра финансова криза.

От "подстрижката" в процеса на консолидация на Банката на Кипър и Народната банка ще бъдат изключени депозитите на правителството и държавните ведомства, а също на общинските и финансови институции на страната.

Спестяванията на нерегистрираните финансови компании, благотворителните организации и някои образователни институции, държани в Банката на Кипър, ще бъдат обложени с подобен данък, но той ще важи само за депозитите над 100 000 евро.

"Подстрижката" на депозитите бе ключов елемент в сделката, която Кипър сключи миналия месец с партньорите си от еврозоната и МВФ за финансиране на спасителен пакет в размер на 10 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?