Загубите за България от санкциите срещу Русия са само в селското стопанство

Загубите за България от санкциите срещу Русия са само в селското стопанство, съобщи външният министър Даниел Митов в петък.

Той припомни, че досега те са в размер на около 10 млн, евро.

"Според изчисленията на този етап не се констатират загуби в други сектори на нашата икономика. Разбира се, България и нашите европейски партньори фокусираме усилията си към минимизиране или неутрализиране на ефектите върху националната ни икономика. Смятаме за много важно да бъде запазено единството на ЕС, тъй като само в такъв случай можем да бъдем ефективни", каза Митов в интервю за БТА.

Той посочи, че в рамките на ЕС съществуват различни механизми за компенсация на производителите и износителите.

Предвидените средства за прилагане на мерките са в размер на 125 млн. евро и ще бъдат осигурени от бюджета за обща организация на пазара на селскостопански продукти. От тях 82 млн. евро са предназначени за прилагане на посочените мерки по отношение на ябълките и крушите, а 43 млн. евро за подпомагане по отношение на останалите продукти.

Финансовата помощ за всяка държава членка ще се определя на база количествата нереализирана продукция, редовно докладвани от държавите на Комисията.

Споделяне

Още от Бизнес