Захариева: Договорът с Македония няма да остане само на хартия

Екатерина Захариева, сн. БГНЕС
"Договорът ни с Македония няма да остане на хартия", коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в сряда, след като документът парламентарната външна комисия подкрепи ратификацията му.
 
По думите ѝ договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония отваря нова глава в историята между двете толкова близки държави. 
 
Този договор е голям успех за българската дипломация, заяви Захариева.
 
Тя отбеляза, че той ще доведе и до сближаването на гражданите на двете страни, до откриването на общи проекти - и икономически, и образователни. 
 
Така даваме пример, че Балканите могат да решават проблемите си сами, посочи Захариева.
 
Външният министър смята, че този договор дава възможност за честване на общи дати и събития, за засилване на икономическото сътрудничество, за засилване на връзките в образованието и културата. 
 
"Ще има комисия, в която учени и историци ще работят по въпроси на общата история, ще има и експерти от двете страни, които ще следят за изпълнението на този договор", каза Захариева.
 
Очаква се парламентът да ратифицира договора в четвъртък, след преди два дни това направи Скопие. 
 
Договорът стъпва върху Декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година от премиерите Иван Костов и Любчо Гергиевски. Сега записаното в нея влиза официално в международното право. Предвиден е и междуправителствен механизъм, който да следи изпълнението на договора.
 
Той въвежда термина "обща история" и предвижда да бъде формирана съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.
 
Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.
 
Двете държави поемат ангажимент да предприемат и ефективни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.
 
София поема ангажимент да помогне на Скопие в евроатлантическата му интеграция. Двете страни ще работят и за активизиране на контактите между местните власти и гражданите.
 
Двете страни заявяват, че нямат и няма да предявяват териториални претенции една към друга и поемат ангажимент да не предприемат, насърчават и подкрепят действия от неприятелски характер и да не позволяват територията им да бъде използвана от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и други действия, които са заплаха за мира и сигурността.
Споделяне

Още по темата

Още от България