Захариева договори британски експерти за наблюдението на прокуратурата и ВСС

Правосъдният министър Екатерина Захариева е договорила експерти от Великобритания да помаган на място за съдебната реформа в България. Такава помощ бе препоръчана в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, а преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ще поиска това.

Захариева, която придружава Борисов по време на посещението му в Лондон, е разговаряла с британския министър на правосъдието Майкъл Гоув. Акцент в разговора са били действията, които трябва да бъдат предприети от българските институции в отговор на критиките в мониторинговия доклад на Еврокомисията.

"Получих пълната подкрепа, че Великобритания ще изпрати такива експерти в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, които да наблюдават и да подпомагат нашите усилия в тази сфера", каза Екатерина Захариева, цитирана от БНТ.

Министър Захариева "подробно представи предложението на министър-председателя Борисов за подпомагане на реформата в съдебната система от експерти от държавите членки на ЕС. Инициативата беше изтъкната в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка специално подчертана от заместник-председателя на Комисията Тимерманс", се казва в съобщението на Министерството на правосъдието.

Към момента нито премиерът, нито ЕК са обяснили как точно ще се осъществява външната помощ. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви още след публикуването на европейския доклад, че приема за "некоректни" внушенията, че се препоръчва външна експертиза на държавното обвинение. "Одобрената от парламента стратегия предвижда извършването на независим анализ единствено в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Такъв подход на партньорство на международно експертно ниво се оценява положително от прокуратурата. Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и "двоен мониторинг" на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия и достойнство на прокурорите и следователите", заявиха от ВКП на 27 януари.

Министър Захариева предложи на Майкъл Гоув британски експерти да съдействат и по отношение на реформата във Висшия съдебен съвет и прокуратурата и получи уверение, че тази инициатива ще се реализира. "България има пълната ни подкрепа както по отношение на европейската експертиза за провежданите реформи, така и в стъпките, които ще предприеме занапред”, каза министър Гоув, цитиран в прессъобщението на МП.

"Екипът ми в Министерството на правосъдието вече работи по препоръките в Доклада на ЕК. Имаме ясен план за действие, с точни срокове, приоритет номер едно са промените в Закона за съдебната власт”, посочи Захариева.

Двамата министри договориха също така сътрудничество в работата по реформите в младежкото правосъдие и предстоящите промени в местата за лишаване от свобода в България. Обсъдени бяха възможностите за конкретни форми на взаимодействие в подкрепа на повишаването на капацитета на институциите на съдебната власт, както и въпросът за бързината на наказателното производство и съкращаване на наказателния процес.

"Доста държави са в процес на реформи в съдебната система, включително Великобритания по отношение на бързината на процеса. Той спомена, че също са поръчали независима експертиза на ефективност и ефикасност на съдебната система и съвсем скоро са изработили такъв доклад. Така че това е процес, който непрекъснато тече - подобряване на ефективността и безпристрастността на съдебната система. Дори тук", каза Захариева.

Споделяне

Още по темата

Още от България