Захариева: Европа не може да приеме всички африканци, които не виждат перспектива

Екатерина Захариева

"Европа не може да приеме всички млади африканци, които не виждат перспектива", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в четвъртък по време на Пловдивския икономически форум.

Тя посочи, че в следващото десетилетие населението на Африка ще се удвои и мигрантският натиск върху Европа няма да изчезне след умиротворяването на Сирия.
 
"Страните основателки на ЕС, включително Франция и Германия, трябва да дадат отговор на въпроса докъде са границите на сигурността на Европа и се надявам скоро да имаме този отговор", каза Захариева, цитирана от БНР.
 
Европа трябва да има обща миграционна политика и обща политика по въпросите на убежището, а също и да работи превантивно по отношение на Африка и Близкия изток, каза още външният министър и добави, че друг важен въпрос е опазването на границите.
 
Тя коментира, че преди Гърция и Македония да се разберат за името, е имало много голяма подкрепа за евроинтеграцията на Скопие, която е отслабнала, след като споразумението е било постигнато.
 
"Сякаш Европа не вярваше, че балканците ще се разберат", каза Захариева и допълни, че след приключването на гръцко-македонския спор на Балканите остава само една конфликтна точка – отношенията между Сърбия и Косово.
 
Екатерина Захариева добави, че между България и Македония все още има нерешени въпроси, но те ще се решават позитивно и по пътя на диалога.

Споделяне

Още от България