Захариева: Искането ЕК да започне наказателна процедура заради ЦУМ-гейт е абсурдно

”Стига сме си клатили държавата”, призова вицепремиерът по съдебната реформа

Захариева: Искането ЕК да започне наказателна процедура заради ЦУМ-гейт е абсурдно

Вицепремиерът с ресор ”Съдебна реформа” Екатерина Захариева определени като ”абсурдно” искането на партии и неправителствени организации Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България за неспазване върховенството на закона заради скандала ”ЦУМ-гейт” и съмненията за манипулиран избор на членове на ВСС.

”Стига сме си клатили държавата, нека да се стегнем, никой няма да ни направи реформата отвън”, коментира Захариева.

Преди ден четири партии и гражданска организация призоваха с писмо  Европейската комисия да реагира на последните скандали в съдебната ни система, както и да окаже натиск за реформи върху властите в София и да разшири обхвата на мониторинга. Те настояват и Брюксел да обмисли стартиране на процедура срещу България за нарушаване на фундаменталните принципи на ЕС, в този случай – върховенството на правото.

Писмото е подписано от "Да, България", Български земеделски народен съюз, ДЕОС, "Зелените" и "За да остане природа в България".

По думите ѝ атаките срещу първия по рода си пряк дистанционен избор на членове на ВСС са с цел да повлияят на оценката на Брюксел за промените в Закона за съдебната власт и изпълнението на стратегията за реформа.

Захариева посочи, че в съдебния съвет всички са били на мнение, че гласуването не може да се манипулира.

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?