Захариева: Избягваме политизирането на казуса с храма "Света София"

"Света София", сн. БГНЕС

"Света София" има наистина историческа символика и универсална стойност. Тя трябва да продължи да представлява плурализма и многообразието на религиозното, културното и историческото наследство", каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос за промяната на статута на храма в Истанбул от музей в джамия.

По думите ѝ МВнР следи от началото казуса със "Света София". Дипломатическото ведомство е излязло с официална публична позиция по него, в която се казва, че изразяваме голямо съжаление за промяната на статута на храма и се присъединяваме към призивите на международната общност, ЕС и на ЮНЕСКО за запазване на досегашния му статут.

В становището се посочва и очакването да бъде съхранена универсалната стойност на паметника като част от световното наследство на ЮНЕСКО.

"Подкрепяме подхода на ЮНЕСКО, който залага на избягване на политизирането на въпросите, свързани с управление на обектите на световното наследство, отбеляза Захариева. За съжаление решението е взето, ще правим всичко възможно, включително и в комитета на ЮНЕСКО, да се съхранят християнските символи в храма и превръщането в джамия да не доведе до заличаването им", посочи министърът на външните работи.

През вековете редица народи са издигали паметници на своите религии, голяма част от които днес са достояние на цялото човечество и са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Безспорно е един от най-емблематичните от тях е именно "Света София", посочи Екатерина Захариева и припомни историята на храма, който, по времето на модернизацията на държавата, извършена от Ататюрк, се превръща в религиозно културно наследство на цялото човечество.

Захариева отбеляза, че по повод на решението за промяна на статута на храма от музей в джамия, собствеността на базиликата е прехвърлена от министерството на културата и туризма на Турция към дирекцията по религиозни въпроси - Дианет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?