Захариева към лидерите на ЕС: Не мога вече да бъда дипломатична

Външната министърка критикува лидерите на ЕС, че мислят само за вътрешните си проблеми и забравят Западните Балкани

Екатерина Захариева и Зоран Заев, сн. МВнР

Външната министърка Екатерина Захариева критикува лидерите на Европейския съюз, че не изпълняват обещанията си към страните от Западните Балкани.

"Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания”, заяви Захариева по време на форума на високо равнище на Международния център "Низами Ганджави“ в Ню Йорк.

Тя припомни, че през юни миналата година Съветът “Общи въпроси" е решил преговорите за членство с Република Албания и Република Северна Македония да започнат през юни 2019 г.

"Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави”, заяви Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

Като друг пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС тя посочи и визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла въпреки изпълнението на всички условия.

Западните Балкани бяха приоритет на българското ротационна председателство на ЕС, но работата беше забавено. ЕС отложи за октомври определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония заради резерви в някои страни членки.

"Понякога политиците са по-смели от историците"

Захариева се обърна и към премиера на Македония Зоран Заев, който също присъства на форума в Ню Йорк".

“Понякога политиците са по-смели от историците. Зоран, ние имаме обща история с вас, а с останалата част от света имаме споделена история - това е нещо различно”, каза тя.

Захариева визира работата на общата комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси от общата история. Тя зацикли сериозно в последните месеци, като президентът Румен Радев поиска България да обвърже подкрепата си за европейската ѝ интеграция с изчистването на спорната история.

Захариева обаче залага на по-дипломатичния тон и се въздържа да официализира подобни ултиматуми, като остава това на военния министър Красимир Каракачанов.

Пак "Благодаря" от Заев

Премиерът Зоран Заев от своя страна благодари на България, че "миналата година е поставила неговата страна под светлините на прожекторите на европейската сцена и по време на Срещата на върха в София е върнала родината му във фокуса на западните държави".

Той посочи, че 83% от съгражданите му подкрепят присъединяването на Република Северна Македония към ЕС.

“Подписахме споразумение с България, с което признахме, че имаме обща история - от това може да имаме само ползи. Това ме окуражи да продължа напред и да сключим споразумението с Гърция", каза Заев. 

Тази година на форума участват още Виктор Юшченко, президент на Украйна (2005-2010),, Вайра Вики Фрайберга, президент на Латвия (1999-2007), Георгиос Папандреу, премиер на Гърция (2009-2011), Борис Тадич, премиер на Сърбия (2004-2012), и Ехуд Барак, премиер на Държавата Израел (1999-2001). 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?