Захариева критикува Бетина Жотева, поставяйки се на нейно място

Членът на СЕМ се обяви за жертва на "активно мероприятие"

Захариева критикува Бетина Жотева, поставяйки се на нейно място

Външният министър Екатерина Захариева разкритикува в петък поведението на члена на СЕМ Бетина Жотева, която бе записана как заплашва агресивно журналиста Къдринка Къдринова.

Скандалът се разигра на заседание на парламентарната медийна комисия, на което се обсъждаше бъдещето на държавното радио "България". Къдринова предизвика гнева ѝ с твърдението, че Жотева разказал на посланици, че Захариева е за закриването на станцията. Въпреки че официалната позиция на МВнР бе точно обратната.

"Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става", бе реакцията на члена на медийния регулатор след кратка размяна на реплики с Къдринова, записана на диктофона на журналистката.

"Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже "от първо лице знам" за нещо, което изобщо не е истина", коментира случая външният министър в петък пред бТВ.

По думите ѝ това е "абсурден скандал", посочвайки, че твърдението на Къдринова, базирано на анонимен източник, действително било невярно, както заяви и самата Жотева. Захариева допълни, че двете не са разговаряли от месеци. Тя припомни и официалната позиция на МВнР, според което радио "България" трябва да продължи да съществува. Мнение, което Захариева изразила и лично пред генералния директор на БНР Александър Велев.

Жотева: "Когато човек си защитава честа и името, може да направи всичко"

Междувременно Къдринова и Жотева гостуваха една след друга в сутрешния блок на Нова телевизия. Журналистката първо преразказа случая, след което заяви, че е сезирала Етичната комисия към Съюза на журналистите (СБЖ), където работи като отговорен редактор на сайта.

След нея в студиото влезе Бетина Жотева и още в самото начало обясни, че информациите за скандала между двете се поднасяли "цензурирано". След което прочете част от стенограмата на медийната комисия в парламента, в която е записан въпросът на Къдринова към нея.

"Бих искала да се поинтересувам, имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на радио "България". Бихте ли обяснили откъде имате тази информация", пита Къдринова преди седмица.

Именно този въпрос отприщил и заплахите от страна на Жотева, която на няколко пъти подчерта в петък, че това не било въпрос, а "фалшива новина, par excellence".

"Признавам, че съм казала: "Ще видиш какво ще се случи". Сега тя ще види какво ще се случи. Отивам в съда и прокуратурата – за набеждаване и клевета", добави Жотева, след което на няколко пъти ту отричаше да е заплашвала Къдринова, ту заявяваше, че е съвсем нормално да я заплашва със съд в тази ситуация.

В крайна сметка от думите ѝ се разбра, че "когато човек си защитава честа и името, може да направи всичко, аз не виждам каква заплаха съм казала..."

Попитана директно дали смята за нормална реакцията си, Жотева потвърди. И се аргументира по следния начин: "Всеки трябва да носи отговорност за това, което говори. Напоследък чувството за отговорност у много политици и журналисти се е изпарило заради чувство за безнаказаност и това рано или късно трябва да спре."

В края на интервюто си тя се обяви за жертва на "активно мероприятие", аргументирайки се с факта, че звукозаписа със заплахите ѝ към Къдринова се разпространявали "спонсорирано" във Фейсбук.

СБЖ поиска извинение от Жотева пред "цялата журналистическа колегия"

Няколко часа по-късно Етичната комисия към СБЖ излезе със становище по случая, в което очаквано определи поведението на Жотева като недопустимо.

"В поредицата си изявления Бетина Жотева измества фокуса на възникналия проблем. Въпросът е етичен и журналистически, а не политически, както тя се опитва да го представи. Квалифицира го като "гигантска манипулация", "христоматиен пример за фалшифицирана новина", "хибридна атака" и т.н., което според Комисията не отговаря на истината. Не може на един журналистически въпрос, който цели да установи истината, да се приписват неоснователни обвинения и "интриги", за каквито липсват основания и доказателства", посочват членовете на комисията Мария Нецова, Златка Михайлова, Жени Монева и Иван Тодоров.

Според становището им Жотева "би трябвало да преосмисли поведението си и да поднесе извинения пред колежката Къдринова и цялата журналистическа колегия".

"Но виждаме, че вместо да го стори, тя твърди в изявленията си, че ще съди Къдринова. Озадачени сме върху какво би базирала г-жа Жотева евентуален съдебен иск, след като поводът е зададен журналистически въпрос. Ако се тръгне по този път, ако на колежката Къдринова "ще ѝ се случват много съдилища", както обеща Жотева, това може да даде повод за срутването на България на още по-ниска позиция от незавидното 109-о място по медийна свобода", отбелязва Етичната комисия към СБЖ.

В края на позицията поведението на Жотева е определено като "демонстративно пренебрежение на журналистическия труд и посегателство над свободното слово". Освен това се посочва, че СБЖ очаква позиция по скандала и от Съвета за електронни медии.

АЕЖ определи репликите на Жотева като "изключително смущаващи"

 По-рано в петъкпозиция по случая излезе и Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), според която Жотева се е държала недопустимо с Къдринова. Репликите ѝ пък са определени като "изключително смущаващи".

"Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи", отбелязват от АЕЖ.

Асоциацията призовава Жотева публично да обясни поведението си и евентуално да се извини на Къдринка Къдринова. В позицията дори се допуска, че тя може да преосмисли бъдещата си дейност в СЕМ след този случай.

Съюзът на издателите в България защити правото на журналистите да питат

"Журналистическият въпрос изяснява обществени отношения, търси мотиви, разобличава връзки, потвърждава или опровергава факти, като се явява и обществен инструмент за контрол върху вземащите решения. Заплахите към журналисти винаги са насочени срещу свободата на информацията, а когато са изречени от член на независимия регулатор на медийните услуги, се явяват форма на институционален натиск и засягат устоите на публичната среда, превръщайки неприемливото в правило", обявиха и от Съюза на издателите в България.

Оттам също излязоха с официална позиция по случая, с която се обявиха в защита на журналистическия труд и свободния достъп до информация.

"Смятаме, че по повод професионалната дейност на публични личности, неудобни въпроси не съществуват, а на опитите за дезинформация следва да се противостои със силата на аргументите. Като лица, които професионално се занимават със събирането и разпространяването на информация, журналистите заслужават уважение и подкрепа", се казва още в позицията на съюза.

Иво Христов от БСП: "Само свободата на словото ни остана"

Случаят провокира коментар и отдепутата от БСП Иво Христов, който осъди поведението на Жотева. Без да я споменава поименно той коментира в парламента, че член на СЕМ е проявил недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия.

"СЕМ не е случаен орган. Той е не просто независим. Той е преди всичко стожер за гаранцията на независимостта на журналистическото слово в страната", добави Христов.

По думите му в случая са били нарушени законовите регламенти и етичните правила, което е недопустимо.

"Член на СЕМ потъпква словото по арогантен начин. Неговото поведение е несъвместимо с мястото му в тази институция. Парламентрната група на БСП ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, която е насочена към защита на свободата на словото. Ще следим случая изкъсо. Само свободата на словото ни остана", добави социалистът, известен с убеждението си, че България трябва да преразгледа евроатлантическата си ориентация.

Засега БСП е единствената парламентарно представена партия, изразила позиция по скандала между Бетина Жотева и Къдринка Къдринова

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?