Захариева: Не сме облекчили освобождаването на затворници, направихме го по-прозрачно

Цветанов обмислял да подаде оставка като вътрешен министър заради "Наглите"

Захариева: Не сме облекчили освобождаването на затворници, направихме го по-прозрачно

Изобщо не е вярно, че законовите промени, прокарани от ГЕРБ са облекчили освобождаванията на затворници, направили са ги прозрачни. Това каза вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, която в предходния мандат бе министър на правосъдието, пред Дарик.

Повод за думите и е, че двама от групата за отвличания "Наглите" Любомир Димитров - Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи са се възползвали от поправка в закона от края на миналата година, която дава право на всеки лишен от свобода сам да поиска предсрочно да бъде освободен от затвора.

Разликата е, че сега затворниците сами могат да поискат предсрочно освобождаване. Преди това, го е правила затворническата администрацията и така се стимулираше корупцията, каза Захариева.Тя уточни, че това са изискванията на международни конвенции и европейски директиви. Захариева добави, че законът е обсъждан повече от две години и половина.

Междувременно пред бТВ темата коментира и лидерът на ГЕРБ в парламента и бивш вътрешен министър от първия кабинет “Борисов” Цветан Цветанов.

Според него промяната не е основание рецидивисти да бъдат освобождавани предсрочно условно, ако са полагали труд, какъвто е случаят с Димитров и Евтимов.

“Няма промяна в законодателството относно предсрочно освобождаване на лица, които изтърпяват съответното си наказание”, заяви бившият вътрешен министър. По думите му промяната е само процедурна и касае въпроса кои служители от затвора могат да предлагат на съда предсрочно освобождаване. С промяната обаче отпада ограничението опасни рецидивисти да бъдат освобождавани предсрочно и без ограничения, независимо колко са излежали и какъв е остатъкът от присъдата им.

Цветанов разказа, че е обмислял да се оттегли от поста си при неуспех на акцията срещу групата за отвличания на "Наглите" през 2009 г. Той упрекна социалистите, че обвиняват ГЕРБ за излезлите от затвора бандити, но не говорят за над дузината отвличания и поръчкови убийства по тяхно време, както и за отстраняването на ключови за разбиването на "Наглите" професионалисти в МВР по времето на кабинета "Орешарски".

Цветанов също каза, че няма генерална промяна в законодателството, която да е позволила освобождаването на Гребеца и Йожи – вместо тричленна комисия, сега просто психологът на затвора и социален работник информират съдията, който взема крайното решение.

"Трябва да говорим за моралните качества на всеки, който се произнася за освобождаването на такива тежки групи", отбеляза бившият силов министър. Той подчерта, че все пак вярва на съдебната система."Във всяко стадо има мърша, тук има съответните контролни органи, инспекторати, които да документират и отстраняват тези субекти от правоохранителните и правораздавателните системи", посочи Цветанов.

Той е убеден, че "Наглите" са извършили повече отвличания, отколкото бяха доказани в съда, а освен това членовете на групата са извършили и ред други престъпления. Според него не е възможно тези хора да са били превъзпитани в затвора.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?