Захариева: Никой не се явява на конкурсите за киберсигурност в администрацията

Експерт по киберсигуност прогнозира нови, по-големи хакерски атаки

Захариева: Никой не се явява на конкурсите за киберсигурност в администрацията

Никой не се явява на конкурсите за киберсигурност в държавната администрация, каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Тя коментира хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени данните на милиони българи и чужденци.

"Дали сме 100% защитени в ерата на информационните технологии? Разбира се, че не сме. Няма държава или институция, която да е", каза Захариева.

Тя допълни, че едно от новите предизвикателства са хибридните войни и са необходими инвестиции в киберсигурността.

"В Съвета за сигурност, който премиерът свика, обсъждахме как можем да подобрим възнагражденията на ИТ-специалистите в държавната администрация, така че да привличаме най-добрите, защото не са конкурентни на частния сектор, който е в постоянен недостиг на такива специалисти. Трябват по-високи заплати. Правим конкурс и никой не се явява", каза Захариева.

Тя призна, че от началото на годината е имало два опита за пробив на системата на Министерството на външните работи, но те са били неуспешни.

Експерт: Предстоят нови, по-големи хакерски атаки

Хакерски атаки винаги е имало и ще има. Тепърва ще започнат да стават по-сериозни. Ако хората сега са загубили ЕГН-та, следващата атака може да бъде много по-голяма и с повече последствия. Това коментира Мирослав Стефанов, председател на Българска асоциация по киберсигурност във връзка с хакерската атака в НАП, пред бТВ.

Според него случилото се трябва да послужи за това какво трябва да се прави оттук нататък.

"Важен е изводът и какви мерки ще се вземат. Има един закон за киберсигурност, който казва на фирмите в бранша какво точно трябва да направят", каза Стефанов.

По думите му обаче не се говори достатъчно за този закон.

"От една година направихме работодателска организация по киберсигурност, в която сме събрали доста фирми. С държавни институции и сертифицирани хакери обикаляме и правим семинари, с които показваме нагледно хакерски атаки. По този начин показваме, че не е толкова трудно, а искаме да накараме фирмите да се замислят какво може да им се случи", обясни Мирослав Стефанов.

Председателят на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров пък обясни, че няма 100% защитена система и винаги ще има някой фактор, който ще е уязвим.

"Всяко чудо за три дни и това нещо ще отмине. Трябва обаче да погледнем генерално на нещата и да приемем, че те се случват. Това се случва и в световен мащаб. Трябва да се направи така, че да се подобри оптимално защитата на компютърните системи, за да има по-малко възможности за пробиви в сигурността", коментира Петров.

Според него трябва да се започне от обучението на служителите, за да се подобри нивото на сигурността. А именно да се преквалифицират със сертификати на световно ниво.

"Етичният хакер има едни и същи умения каквито и злонамереният. Той използва едни и същи техники и инструменти. Когато открие някаква дупка в сигурността, той предлага мерки за противодействие за разлика от злонамерения хакер, който злоупотребява или изнудва жертвата си с данните, които има", каза Ростислав Петров.

"ТАД Груп": Конкурент е натопил младежа за хакерската атака


Работодателят на Кристиян Бойков, който беше задържан за хакерската атака срещу НАП, смята, че неговият служител най-вероятно е набеден и не вярва да е замесен в случая. Това каза Георги Янков, мениджър в глобалната компания за киберсигурност "ТАД Груп", която има офис и в София, пред бТВ.

Той определи 20-годишният младеж като "страхотен професионалист" и човек, на когото може да се разчита.

Георги Янков разказа, че Кристиян Бойков е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно.

"Макар и на 20 години, той е много зрял човек. Ние бяхме шокирани", допълни Янков.

Той е учуден, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му те много добре познават Кристиян Бойков, защото той е обучавал техните служители на киберсигурност.

Георги Янков не смята, че задържания младеж е целял да търси някаква популярност.

Споделяне

Още по темата

Още от България