Захариева: Отложихме посещението на турския външен министър като дипломатически знак

Захариева: Отложихме посещението на турския външен министър като дипломатически знак

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обяви, че посещението на турския ѝ колега Мевлют Чавушоглу в България е отложено за "по-добро време".

До дипломатическото напрежение между двете страни се стигна след изказване именно на Чавушоглу през март. Тогава той обяви, че Анкара била принудена да се намеси при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията от българския парламент. Изказването беше направено дни преди местните избори в Турция, на които управляващите загубиха контрола над големите градове.

Думите на Чавушоглу предизвикаха остра реакция в България. Преди две седмици премиерът Бойко Борисов се опита на дълга среднощна среща в Румъния да получи извинение от турския вицепрезидент Фуад Октай. Това обаче не стана.

Дни след местните избори в Турция от Анкара публикуваха изявление по темата. Обявиха, че преводът бил грешен и "злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър, за да увредят отношенията на Анкара и София"

Въпреки това посещението му в България, което било планирано за 9 април, било отложено. "Това е дипломатически знак. В дипломацията има различни варианти за реакция, това е един от тях", обясни Захариева.

Според нея обяснението за грешния превод е "някакъв вид тяхно извинение". Чавушоглу говорил лично с нея във Вашингтон, където били по повод 70-годишнината на НАТО. "Отново подчерта, че погрешно е преведен, на турски думата била друга, натиск не бил оказвал", разказа министърът. 

Тя обаче поискала и превод. "Не говоря турски, не мога да кажа правилно ли е преведено или не. Все пак са го гледали няколко човека в Министерство на външните работи", обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България