Захариева: Планът за изпълнение на препоръките на ЕК ще е готов до 15 март

Според нея условията за отпадане на мониторинга са изпълними

Захариева: Планът за изпълнение на препоръките на ЕК ще е готов до 15 март

Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева е инициирала създаването на работна група, която да изготви план за изпълнението на последните 17 препоръки на Европейската комисия (ЕК) до 15 март, обяви тя в четвъртък пред бТВ.

Преди ден Брюксел обяви докладът си за напредъка на България по механизма за сътрудничество и оценка за последните 10 години. В него бяха посочени общо 17 условия за отпадането на мониторинга над страната ни. Следващият евродоклад трябва да бъде оповестен през декември.

Сред основните препоръки са прозрачен избор на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), ясни критерии за избор на висшите длъжности в съдебната система, особено предстоящото назначение на председател на Върховния административен съд, реформа на прокуратурата, както и по-ефективна борба с корупцията.

"Това, което прозира от този доклад и с ясни изречения е казано, че ако се продължат темповете, има приемственост, същата воля, която ние имахме през последните 2 години – да се продължат реформите, е абсолютно постижимо 17-те препоръки, много конкретни, което отличава този доклад от останалите, да бъдат изпълнени в скоро време. Забележителен напредък е отчетен с промените в Закона за съдебната власт", коментира Захариева, отбелязвайки, че може би най-важната препоръка е за прозрачен избор на следващия ВСС.

Именно съветът традиционно бе най-критикуван през годините от европейските експерти, дори и след преструктурирането му с промените в конституцията в края на 2015 г.

По думите на Захариева промените в аниткорупционното законодателство, които бяха подкрепени само от ГЕРБ и Реформаторския блок в отиващото си Народно събрание, остават за следващия парламент.

"Всички 17 препоръки са важни, но и изпълними, ако има политическа воля", допълни правосъдният министър в оставка.

По думите ѝ фокусирането върху въпроса за това кога ще отпадне европейският мониторинг измества дебата от важния въпрос, а той е кога българските граждани ще започнат да получават качествено, обективно и справедливо правосъдие.

Споделяне

Още по темата

Още от България