Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС тази година

Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС тази година

Реалистично е тази година Македония да получи покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз, заяви пред Дарик радио в събита министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя обаче отбеляза две условия за това - напредък на преговорите за името на страната и на плана за реформи.

Тя припомни, че Македония има статут на кандидат- член на ЕС още от 2005 г., но политиката ѝ за нерешаване на проблемите със съседите е довела до това, че вече 12 години преговорите не са започнали.

"Радвам се, че правителството в Македония разбра, че политиката "срещу" не е политиката на европейските ценности", добави Захариева.

Тя определи подписването на договора за добросъседство с Македония като събитието на 2017 г. „Всъщност много правителства са работили преди това по тази сага и много се радвам, че тя най-накрая приключи. Но по-важното е, че този договор се спазва още преди да влезе в сила. Лично аз не можех да си представа например двамата премиери да отидат пред паметника на цар Самуил в София или пред паметника на Гоце Делчев в Скопие. И тази промяна в отношението на политическо ниво се усеща и между хората" поясни още Захариева.

Споделяне

Още по темата

Още от България