Захариева с неясна позиция за Венецуела

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева формулира в петък подробна, но не напълно ясна позиция за случващото се във Венецуела. Подобно е и поведението на Европейския съюз, който досега не е обявил кой президент на страната смята за легитимен.

В сряда младият опозиционен лидер и председател на законния парламент на страната Хуан Гуайдо се обяви за легитимен държавен глава и бе признат за такъв не само от хилядите си поддръжници по улиците на столицата Каракас, но и от много правителства, включително на САЩ и на огромната част от страните в Латинска Америка. Русия и Китай очаквано подкрепиха Мадуро. 

"Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация във Венецуела", заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя призова да се чуят призивите на гражданите на Венецуела за демократични избори за президент, така че да може участниците в тях да имат равен старт. И припомни, че по време на демонстрациите е имало доста задържани лидери на опозицията, депутати, граждани.

Призоваваме за спазване на демократичните стандарти и ненасилие срещу демонстрантите, посочи първият ни дипломат. И добави, че венецуелците имат право по демократичен път да изразяват своите политически и граждански права.

"В същото време трябва и да се пазят каналите за комуникация, тъй като във Венецуела има един милион европейски граждани, повечето венецуелци са с двойно гражданство, основно испанско, португалско, италианско. Не случайно много пъти Съветът и външните министри на ЕС са обсъждали ситуацията там", обясни външният ни министър.

България като част от европейското семейство счита, че националната асамблея е легитимно избран демократичен орган, подчерта тя. В същото време изборите за президент м.г., по думите ѝ, повдигали много съмнения за нарушения и неспазване на демократичните стандарти.

Вицепремиерът отбеляза, че ситуацията във Венецуела е изключително тежка и напрегната повече от година. Хуманитарното положение също било нелеко - над 2.5 млн. бежанци венецуелци имало в съседните държави, а по неофициални данни са над 4 милиона.  

Споделяне

Още по темата

Още от България