Захариева се оплака, че президентът бави новите посланици

Екатерина Захариева и Румен Радев

Външно министерство е изпратило свои предложения за посланици в 10-15 държави още преди месеци, но президентът Румен Радев не ги подписва, каза външната министърка Екатерина Захариева пред бТВ.

"Поела съм ангажимент да съгласувам с президента предложенията, преди да се задейства процедурата. Има и предложения на самия президент, с които почти веднага и с почти всички съм се съгласила", каза Захариева.

Процесът по назначаването на нови посланици се точи с известни затруднения вече месеци, като двете страни все пак успяха да съгласуват някои важни назначения.  

Захариева коментира и разминаването с държавния глава за ситуацията във Венецуела

”Румен Радев реши да обяви своята позиция за Венецуела през социалните мрежи ден преди заседанието на Съвета по сигурността”, каза тя.

Радев призова България да не следва предлаганата европейска позиция, но правителството призна венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Венецуела вместо Николас Мадуро.

Ние сме търсили диалог с него, но той, чрез своите съветници на заседанието на съвета, не пожела да изслуша аргументите в подкрепа на декларацията. Ние бяхме 20-ата държава, подкрепила я, така че не сме бързали, а сме обмислили данните", заяви Захариева.

Външният ни министър бе категорична, че президентските избори отпреди година във Венецуела не са демократични, че са липсвали наблюдатели. Тя изтъкна и че избирателната активност е била ниска.

Според нея е важно да се подкрепи желанието за демократизация на страната, да се допусне и хуманитарна помощ, както и провеждането на демократични избори за президент.

Тя коментира, че трябва да се намали напрежението, за да не се стигне до военни действия, а това може да стане само с провеждане на избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?