Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Захариева ще редактира проекта на Христо Иванов за нов съдебен закон

Президентът уверен, че съдебната реформа ще се движи на "висока скорост" и намекна за нови промени в Конституцията

7 коментара
Екатерина Захариева след срещата си с ГЕРБ в парламента. Сн.: БГНЕС

Ако бъде избрана в петък от депутатите, кандидатката за правосъден министър Екатерина Захариева ще заимства "добри идеи" от проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), подготвен от предшественика ѝ Христо Иванов, но ще го редактира.

Това заяви самата тя в кулоарите на парламента в четвъртък, след като проведе разговори с групите на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), АБВ и Патриотичния фронт (ПФ) с цел да получи подкрепата им за избора ѝ.

Приемането на проекта за изцяло нов ЗСВ, разработен от екипа на Иванов, е от ключово значение за ефективното задействане на съдебната реформа, която вече бе значително окастрена чрез конституционните промени, гласувани с огромно мнозинство в Народното събрание.

Въпреки отстъплението от "историческия компромис" по отношение на квотното разпределение на членовете на ВСС, което трябваше да гарантира независимостта на съда от влиянието на политическата квота, окончателно приетите преди ден промени все пак дават зелена светлина законопроектът на Иванов да бъде гласуван без изобщо да бъде редактиран. Основното условие за това бе разделянето на ВСС на две колегии, което вече е факт.

Захариева обаче даде да се разбере, че ще ревизира някои текстове "в съответствие на това, което се случи като изменение на конституцията". От думите ѝ не стана ясно какво точно има предвид.

Проектът прокарва радикални промени в прокуратурата и съда

Едно от най-важните предложения, записани в проекта за нов ЗСВ на Иванов, е премахването на единоначалието в прокуратурата, заради което всички в момента всички обвинители са тотално подчинени на главния прокурор, а не само на административните си ръководители и горните инстанции.

Предлага се и ликвидирането на първоначалната проверка, която често се ползва, за да бъде държан проверяваният в зависимост без изобщо да има образувано разследване срещу него. Идеята е прокурорите да образуват директно досъдебно производство, срещу което главният прокурор Сотир Цацаров вече се обяви нееднократно.

Сред останалите важни моменти в проекта за нов ЗСВ е премахването на възможността за устни разпореждания на висшестоящите прокурори към подчинените им, като се разписва задължение ръководителите сами да се произнесат по съответната преписка, ако редовият прокурор откаже.

От ключово значение за съдиите е пълната демократизация в управлението на съдилищата – предлага се голяма част от решенията, взимани в момента от административните ръководители, да минат в правомощията на общите събрания. Освен това има идея съдиите да получат право да предлагат на ВСС кандидат-председатели и съветът да е длъжен да подлага на гласуване номинациите им.

Захариева не коментира в конкретика въпросните текстове, заявявайки единствено, че "следва да стъпим на законопроекта, разработен от предишния екип, в който има много добри идеи". Тя спомена и, че в парламента вече има внесен законопроект за изменение на ЗСВ, чийто "двигател" бе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Внасянето му всъщност бе първото бламиране на усилията на Христо Иванов за радикална съдебна реформа.

"Продължаваме последователно напред със ЗСВ, с процесуалните закони"

По-рано в четвъртък президентът Росен Плевнелиев коментира, че с избора на Захариева за правосъден министър съдебната реформа ще продължи на "висока скорост".

"Да, свидетели сме на конституционни промени. Те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. Предстои въвеждането на Закона за съдебната власт и на процесуалните закони, които са не по-малко, да не кажа по-важни, за съдебната реформа в България", заяви държавният глава, добавяйки, че е съгласен с определението на Захариева, че това е "реформата на реформите".

"Ако не придвижим напред реформата в българското правосъдие няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем. Правната несигурност е предпоставка за бедност", смята Плевнелиев.

Въпреки че конституционните промени бяха сериозно орязани с гласовете на всички парламентарни групи без част от Реформаторски блок, жертвайки гаранцията за независимостта на съда в квотното разпределение в бъдещия ВСС, президентът отчита петата поправка като последователно развитие.

"Има стратегия, която беше подкрепена в Народното събрание. Сега има и конституционни промени, които са факт. Продължаваме последователно напред със Закона за съдебната власт (ЗСВ), с процесуалните закони. Ако трябва и с нови промени в Конституцията на по-късен етап", очерта Плевнелиев приоритетите на досегашния началник на кабинета му.

"България не е сама в своите усилия да реформира българското правосъдие. Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, заедно с държавите наши партньори ще постигнем това правосъдие което искаме. Госпожа Захариева има висока международна репутация, тя може да помогне за това. Днес българския народ е жаден за справедливост. 94 процента от българските граждани очакват справедливост, те не се доверяват на системата на правораздаване", обобщи държавният глава.

"Протестна мрежа" призова бъдещия министър да обяви приоритетите си

Междувременно от "Протестна мрежа" призоваха бъдещия правосъден министър да заяви публично още в четвъртък какви са приоритетите, които ще преследва по линия на съдебната реформа.

"Припомняме, че след второ четене на промените в Конституцията президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно в българската прокуратура да стартира процес на реформи и ще прецени с какви свои действия и правомощия ще допринесе за ускоряване на процеса на реформата. Трябва да стане ясно мистърът какъв мандат има от управляващата коалиция, след като тя не можа да събере мнозинство дори за "историческия компромис" – на второ четене ГЕРБ и части от РБ бламираха ключов елемент от реформата за разпределяне на квотите във ВСС", заявяват от организацията в свое отворено писмо.

От "Протестна мрежа" припомнят още, че националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" внесе чрез депутати от РБ общо 7 предложения за радикална реформа на прокуратурата и ВСС. Сред тях бяха премахване на методическото ръководство, което ръководителят на държавното обвинение упражнява над работата на редовите прокурори, намаляване на мандата му от 7 на 5 години, както и създаване на нова длъжност – заместник главен прокурор за борба с корупцията, който да независим в дейността си от главния прокурор.

По отношение на ВСС от "Правосъдие за всеки" предлагат намаляване на мандата на членовете му от 5 на 3 години, както и редуциране на парламентарната квота в съвета от 11 на 7 души. Останалите две идеи са задължително явно гласуване при взимането на решения от ВСС, както и обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

"Искаме да се знаем къде минават линиите, отвъд които бъдещият министър няма да прекрачи и кои са реперите, по които да разпознаем решителността му за реформа. Не желаем тупане на топката и изкуствено успокояване на обществото – искаме ясни ангажименти, срокове и силно заявена позиция. Доверието в правосъдието е сринато. То не установява справедливост. Съдиите излязоха с тогите си, за да обясняват на гражданите смисъла от реформа и да я защитят. Получиха силна обществена подкрепа. Повече никой не може да чака", категорични са от "Протестна мрежа" с уточнението, че "нищо по-малко от категорично действие за ограничаване на безконтролната власт на прокуратурата, няма да бъде прието за реформа".

Захариева засега събра подкрепа от ГЕРБ, АБВ и част от РБ и ПФ

Междувременно Захариева разговаря с депутатите от управляващата коалиция, осигурявайки си подкрепата на по-голямата част от тях. Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски коментира преди срещите, че се надява новият правосъден министър "да ни даде гаранции, че в 6-месечен период ще направи необходимото за промените в Закона за съдебната власт".

Цветан Цветанов пък заяви, че с колегите му ще гласуват в подкрепа на кандидатурата на Захариева. Същата позиция заемат представителите на ДБГ и СДС в Реформаторския блок, докато ДСБ най-вероятно няма да гласуват "за" назначаването ѝ на мястото на подалия оставка Христо Иванов.

"На този етап групата на РБ не е взела решение по отношение на утрешното гласуване, но очевидно е, че шансът да бъде взето такова решение е малък предвид различното позициониране, но беше интересен и полезен разговор (със Захариева)", каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Седем депутати от Патриотичния фронт също са решили да не подкрепят Захариева, докато от АБВ ще гласуват "за".

"Една част от групата не можа да ни убеди, зададохме въпроси и не получихме задоволителни отговори", мотивира решението на колегите си съпредседателят на патриотите Валери Симеонов, уточнявайки, че ще гласува "въздържал се".

"Зададохме неудобни въпроси от гледна точка на биография, какво отношение има към едни строежи по Черноморието в местността "Червенка" до Черноморец, които са собственост на президента, какво е отношението ѝ към протестиращите на улицата магистрати", изброи Симеонов.

По този въпрос самата Захариева коментира в кулоарите: "Аз съм част от неговия екип (на президента), дори в момента и имам страхотни отношения с него. Имаше неща, които няма как един министър на правосъдието да се ангажира да каже дали нещо е законно или е престъпление при положение, че има органи".

За разлика от Симеонов другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов остана доволен от срещата, както и от визията на Захариева "по необходимите реформи в съдебната система".

"Зададохме конкретни въпроси, отговорите ѝ бяха ясни. Не става въпрос за уверения, защото те са като на циганска сватба - преди да те изберат за министър, обещаваш и коня, и каруцата", каза още Каракачанов, посочвайки като пример отношението на Захариева по работата на министерството по темата за приобщаването на историческите български общности в региона с по-динамична работа по даване на българско гражданство.

Кандидатурата на досегашния началник на кабинета на държавния глава за правосъден министър ще бъде гласувана от парламента в петък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. BLM
  #7

  Министърка харесвана от АБВ! Е, големи реформи ще падат. "Захариева обаче даде да се разбере, че ще ревизира някои текстове "в съответствие на това, което се случи като изменение на конституцията". От думите й не стана ясно какво точно има предвид." Абе, ясно е от гласуването за Нели Куцкова. "ВСС спази указанията и не избра Нели Куцкова за шеф на апелативния съд"

 2. Kiril Kovatchev
  #6

  Тепърва ще се разбере дали дремещата кака се е събудила лъвица, или ще пордължи да дреме и изпълнява с прикрита неохота поръчките на задкулисието. Както казва народа, тихите води са най-опасни.

 3. Калико Джо
  #5

  Бъра, бъра, бъра, бъра....

 4. Boriana Boneva
  #4

  в един сайт прочетох нещо което ми хареса- секретарката на Боко министър на вътрешните работи, секретарката на Росен на правосъдието. Държава на секретарките.

 5. trajkow
  #3

  ББ нали си избра Цацата преди 3 г, Сега трябваше и да си го подсигури с промените .. А Гоце май отново бе архитект, този път на поправките в Конст-а, и заздрави побратимяването между ББ и Пеевски скрепено с общо участие в 'Левски'. Някой е подшушнал на Миша Черни да се изнесе навреме оттам .....

 6. [email protected]
  #2

  Кои бяха ПМ?Неможе организации водещи се НПО с по 100-200 човека,да казват че представят българите.

 7. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.