Захариева ще върне на работа уволнения директор, ако стане правосъден министър

Захариева ще върне на работа уволнения директор, ако стане правосъден министър

Бившият правосъден министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева обеща да върне на работа уволнения директор на "Съвета по законодателство" в правосъдното министерство Любомир Талев. Той беше отстранен заради скандала с промените в Закона за българското гражданство, с които се забраняваше на българите в чужбина да гласуват.

Любомир Талев е "много компетентен, освен това не може един държавен служител да носи отговорност за подобно нещо", коментира Захарева пред бТВ.

Шефът на дирекция "Съвет по законодателството" беше отстранен от служебния правосъден министър Мария Павлова с мотива, че без да е съгласувал промените в закона, го е качил за обсъждане. Според Павлова той го направил умишлено, за да злепостави ведомството. 

Любомир Талев обаче разказа, че проектът му е бил спуснат отгоре и дори на среща в президентството, на която е присъствала и Павлова, Румен Радев лично е настоял за тези промени, "за да не влезе ДОСТ в следващото Народно събрание".

"Абсурдно е да уволниш директор, че изпълнява служебните си задължения", коментира Захариева, която беше министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов.

Тя потвърди думите на Талев, че директорите не са инициатори на законодателството и те не носят вина.

"Законопроект не се пише от днес за утре. Освен това той не може да се качи без одобрението на ресорния министър", каза Захариева. Тя посочи, че Изборният кодекс трябва да се прави в парламента с всички партии и неправителствения сектор.

Въпреки това, според нея, в законопроекта е имало и някои добри предложения. Проблемът е, че е недопустимо подобни законопроекти да се появяват "просто така" в публичното пространство, смята Захариева.  

Според нея предложеният от страна на служебния кабинет законопрект е бил "голям гаф". Още по-голяма грешка пък е бягането от отговорност в продължение на няколко дни относно авторството на текстове, смята Захариева.

"Много от текстовете на проектозакона са противоконституционни и именно затова всеки отрича авторството му", посочи тя.

Служебният премиер Огнян Герджиков в петък каза, че "няма пръст" в целия случай и че ако е имало натиск от държавния глава, то той не е бил спрямо него, а над правосъдното министерство. Служебният правосъден министър все още не е коментирала слчая.

След като три дни мълча президентът Румен Радев излезе със становище в четвъртък, в което защити проекта и призна косвено, че той е инициатор на промените.

"Още в началото на своя мандат заявих, ченяма да млча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България. Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес", заяви Радев.

В петък вицепрезидентът Илияна Йотова се разграничи от действията на Радев. Тя обяви, че всеки, който има българско гражданство има равни права и може да гласува, независимо къде се намира. Заради противоконституционни действия пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова за импийчмънт на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България