Захариева: Техеран е знаел, че премиерът е на борда на отклонения самолет

Захариева: Техеран е знаел, че премиерът е на борда на отклонения самолет

Ситуацията с недопускането на българския правителствен самолет през Иран на път за Саудитска Арабия е "неприятна", но "няма да навреди на добрите ни отношения с Техеран", обобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и допълни, че на връщане преминаването през Иран било безпроблемно и с пожелание за приятен полет. Захариева коментира в петък пред бТВ саудитската визита на премиера Бойко Борисов, помрачена в първия ден от новината за невъзможността да се прелети над Иран.

Разрешенията за преминаване през въздушното пространство на дадена държава се вземат през оперативния отдел на "Авиоотряд 28". От Иран такова е поискано на 17 ноември и е получено на 27, обясни Захариева.

"В момента, в който самолетът навлезе в Иран, бе помолен да напусне. Това, което получихме като доклад от авиоотряда, беше, че въпреки че сме имали разрешение, сме били помолени да напуснем. Веднага беше получено разрешение за прелитане над Ирак и стигнахме. Върнахме се през Иран без никакъв проблем, пожелаха ни приятен полет", каза тя.

Захариева предположи, че е това е някакво техническо недоразумение. По думите ѝ в София веднага е поискано обяснение от временно управляващия посолството на Иран в България. Той не е знаел причината, но ето, в рамките на ден получихме извинения, продължи тя. На въпрос дали проблемът наистина е бил технически или става въпрос за обтягане на отношенията между Иран и Саудитска Арабия тя отговори: "И двете са възможни".

Според Захариева няма как Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят.

По думите ѝ нито прелитането над Иран е било опасно, нито това над Ирак.

И двете министерства отчитаме, че този неприятен инцидент няма да навреди на добрите отношения, които имаме, каза външният министър и добави, че не мисли, че от "Авиоотряд 28" са допуснали грешка.

Танцът със саби – "голяма чест"

Танцът със саби е голяма чест и показва уважението, което в Саудитска Арабия изпитват към България и българския премиер – не на всеки се показва този танц и съвсем не всеки е канен да участва, каза Захариева. Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, който бе почетен член на българската делегация, се включиха в традиционния танц със саби, състоял се по време на вечеря, която крал Салман даде в чест на Борисов.

Според Захариева това уважение се дължи на комплекс от предпоставки – на това, че България стои стабилно на картата на външната политика, че видяха, че сме сериозен партньор, че може да се инвестира у нас, че сме една от държавите в ЕС и мнението на България се зачита. Това наистина е широко отваряне на вратите, каза тя.

Присъствието на Сакскобургготски няма общо с "царските имоти"

Захариева посочи, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение. Самият той познавал вече петима крале на Саудитска Арабия, а в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Вицепремиерът изключи присъствието на Сакскобургготски да има общо с връщането на "царските имоти" – този казус няма нищо общо, няма сделка и услуги. Това са абсолютни спекулации, увери тя.

Забрадената преводачка – въпрос на избор

Захариева коментира и скандала в социалните мрежи със забрадената преводачка Мая Ценова: "Това е въпрос на избор. В крайна сметка това са традициите на държавата и не виждам нищо лошо. Аз съм преценила, че нямам нужда от забрадка".

Договорките

В Рияд постигнахме важни договорки, отчете Захариева, като изтъкна спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане и земеделската спогодба.

В първите няколко месеца от другата година ще се търси имот в Рияд за българско посолство. Очаква се и посещение на саудитския външен министър – евентуално догодина.

Целите са първо активизиране на диалога на политическо ниво, след което и посещение на бизнес делегация, така че саудитският бизнес да види на място възможностите за инвестиции у нас, тъй като Рияд има план за диверсификация на икономиката, каза тя.

Какви военни договорености са постигнати с Рияд не беше коментирано. В делегацията беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Споделяне

Още от България