Захариева установява дипломатически отношения с Вануату

Екатерина Захариева и Ралф Регенвану, сн. МВнР

България и Вануату ще установят дипломатически отношения - за това се договориха в Ломе, Того, външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Ралф Регенвану, съобщи пресцентърът на МВнР.

Двамата първи дипломати разговаряха преди началото на Съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), който ще се състои в следващите два дни в Ломе, столицата на Тогоанската република. 
 
Форумът, в който участват делегации на 79 държави, се провежда под съпредседателството на Екатерина Захариева в качеството ѝ на председател на Съвета на Европейския съюз.
 
През 2001 г. България предприе стъпки за установяване на дипломатически отношения с редица тихоокеански островни държави, сред които и Република Вануату. До момента такива са установени с Науру, Соломонови острови, Тувалу и Фиджи. Това е първата среща на външни министри на България и Вануату, на която и двамата констатираха, че няма никакви пречки пред установяването на двустранни отношения.
 
Захариева и Регенвану се съгласиха, че има потенциал за сътрудничество, най-вече в рамките на международните организации. Беше изтъкнато, че като държава-членка на ЕС отдаваме голямо значение на отношенията на Европейския съюз с развиващите се страни и се стремим да търсим повече възможности за обмяна на опит и изграждане на по-тесни връзки с малките островни държави в Тихия океан. На срещата бяха обсъдени редица проблеми на държавите в Тихоокеанския басейн, включително и процеса на деколонизация, отбелязват от МВнР. 
 
Въпреки своята малка територия Вануату е една от страните в света с най-голямо езиково и културно разнообразие - на архипелага са познати 113 различни езика и диалекта. Страната също така е първата в света, която напълно ще забрани пластмасовите торбички и сламки от 1 юли т.г. 

Споделяне

Още от България