Захариева: Визитата на Борисов в Москва се планира от два месеца

България може да позволи на Македония да ползва посолствата й, там където няма свои

Захариева: Визитата на Борисов в Москва се планира от два месеца

Работното посещение на премиера Бойко Борисов при руския президент Владимир Путин се планира от два месеца, не е "по спешност". Това обяви министърката на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ в петък.

За визитата на Борисов се разбра миналата седмица като новината дойде от Москва - съобщиха я Дмитрий Медведев и самия Путин по време на срещите си с президента Румен Радев, който бе в Русия също на работно посещение. В последствие от българска страна информацията се потвърди, но официалното съобщение, че Борисов ще е в Москва в края на май дойде от пресслужбата на Кремъл, а не от българското правителство.

Министър Захариева припомни, че преди два месеца българският премиер и руският президент дса провели телефонен разговор и "това посещение се координира от много време".

Темите, които ще обсъждат българският премиер и руският президент са енергетика, туризъм, икономика и глобални заради българското европредседателство.

Енергетиката, и в частност проектът АЕЦ "Белене", предстои да се обсъдят и с китайския премиер, който пристига през юли. Той ще дойде малко преди провеждането на срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и на Китай "16+1". Наскоро китайска компания официално заяви интереса си към изграждането на АЕЦ “Белене”, за която правителството ни започна процедура по рестарт.

Китойският премиер ще пристигне начело на делегация от 700 души, уточни външният министър. Той ще бъде тук 4 дни. Първата част на посещението му ще бъдат срещи с премиера и президента.

Захариева обобщи и информациите от посещението на Бойко Борисов в Рим по случай 24 май, което продължава и днес с аудиенция при папа Франциск.

Вчера във Борисов и македонския му колега Зоран Заев празнуваха рамо до рамо, което според Захариева е "историческо събитие". В разговорите между министър-председателите е станало дума за възможността "България да позволи на Република Македония да използва българските дипломатически представителства в чужбина, където съседката ни няма свои".

"Това е пореден знак за сближаване", заяви Захариева - Доста държави делят разходите си за посолства - по сграда, административно обслужване, но дипломатите са различни. Идеята за посолствата с Македония е много добра. Така се показва, че държавите са близки. Трябва да сме прагматични и това ще бъде още един знак за сближаването на двете страни", допълни тя.

По думите ѝ за последните месеци, в които България е ротационен председател на Съвета на ЕС "много неща са се променили".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?